Maassingel verduurzaamd

In de Aa-wijk is aan de Maassingel een uniek burgerinitiatief uitgevoerd op het gebied van verduurzaming. Zes flatblokken zijn rondom voorzien van spouwmuurisolatie. In totaal gaat het om 188 appartementen. De manier waarop dit project tot stand kwam is bijzonder!

Er zijn vier initiatiefnemers, zelf bewoners uit verschillende flatblokken, ter plaatse. Gerard Kentie, Hermine van Balveren, Sjaak van Esch en Gezien van der Tempel staken de koppen bij elkaar om te kijken of verduurzaming van de appartementsgebouwen haalbaar was. Zij stonden voor een uitdaging, omdat er toestemming nodig was van zes Verenigingen van Eigenaars  met bij elkaar 188 leden. Krijg die maar eens op één lijn.

De spouwmuurcommissie deed grondig vooronderzoek. Wat daarbij aan feiten en kansen boven water kwam, overtuigde de appartementseigenaren. Het mooie van spouwmuurisolatie is dat het energieverbruik in de appartementen per direct fors daalt. De commissie vond een mogelijkheid één en ander te realiseren zonder dat het de appartementseigenaren geld kost. Op termijn gaat het veel energiekosten besparen. Het project werd uitgevoerd zonder subsidie. Het geld dat door de spouwmuurisolatie aan gasverbruik bespaard wordt, zal de eerste paar jaar voornamelijk gebruikt worden om de investering terug te verdienen. De bewoners zien dan tijdelijk af van hun financiële voordeel. Het bespaarde geld wordt teruggestort in een reserveringsfonds waaruit de isolatiewerkzaamheden betaald zijn. Dit fonds bestond al vanwege de centrale blokverwarming in de zes flatgebouwen.De verwachting is dat de gezamenlijke investering binnen enkele jaren terugverdiend wordt.

Inspiratie voor anderen
De lange gevels van de flats aan de Maassingel zijn na de bouw in 1966 nooit geïsoleerd. De zijgevels wel, maar daar voldeed de isolatiewaarde van de verouderde steenwolvulling niet meer. Door een bedrijf in te schakelen dat hiervoor nieuwe technieken en materialen toepast, konden ook deze muren een goede isolatiewaarde krijgen tegen een prijs die zichzelf snel terugverdient. De vier bevlogen vrijwilligers hebben het gehele isolatieplan zelf bedacht, uitgewerkt en de uitvoering begeleid. Zij willen graag een inspiratie zijn voor anderen in de stad die groen willen denken en stookkosten willen besparen. Het resultaat mag er zijn: vanaf nu leveren de 188 appartementen in de Aa-wijk een mooie bijdrage aan de verduurzaming van het woningenbestand in Den Bosch.

Bron: Bossche Omroep