Gabbie van der Kroef werkt mee aan gasvrije buurt

Rustig aan haast maken
Waarschuwing voor wie zonnepanelen, woningisolatie of een groendak overweegt: voor je het weet vind je jezelf terug als lid van een ambitieuze groep vrijwilligers die een hele buurt gasvrij wil maken. Gabbie van der Kroef, lid van het Meedenkteam De Buitenpepers, kan het weten.

Gabbie vertelt dat het allemaal begon bij zijn vrouw. Zij gaf als vrijwilligster van de Energiegroep Buitenpepers al een paar jaar voorlichting over energiebesparing. “We deden zelf natuurlijk ook mee. We isoleerden dit jaar al onze gevel en vloer, legden een groendak aan en troffen voorbereidingen voor het isoleren van het dak.”

Meedenkteam
Toen de gemeente ’s-Hertogenbosch in juni 2019 met het voorstel kwam om De Buitenpepers tot een van de vijf aardgasvrije proefbuurten te verklaren, sloeg de vonk helemaal over op Gabbie. “Samen met ruim twintig andere buurtbewoners werd ik lid van het Meedenkteam.”

Dit team onderzoekt wat er nodig is om De Buitenpepers van het aardgas te halen. Hoewel het inmiddels al lang niet meer alleen daarom gaat. “We richten ons op de collectieve inkoop van isolerende maatregelen voor de woningen, op een onderzoek naar welk alternatief voor aardgas het beste past bij De Buitenpepers en we willen al doende de onderlinge banden in de buurt versterken.”

Ambitieus
Het is een traject van rustig aan haast maken. Of, zo je wilt, van met spoed kalm aan doen. “Zo’n ambitieus idee van een buurt grotendeels gasvrij maken vraagt om tijd en tegelijkertijd willen we in korte tijd flinke stappen zetten”, legt Gabbie het gevecht tussen voortvarendheid en geduld uit. De balans lijkt aardig gevonden, mede dankzij de door de gemeente geregelde begeleiding van stichting Buurkracht. Zo zijn er in de tweede helft van dit jaar diverse buurtbijeenkomsten gehouden en heeft het Meedenkteam met Buurkracht een buurtplan ontwikkeld.

De presentatie van dat plan op 28 november is voor het team de afronding van het voorbereidende werk en de start van de uitvoering van het nieuwe plan. In een bomvol zaaltje van café-restaurant D’n Boerderij presenteerde Gabbie voor de ruim tachtig aanwezige buurtbewoners wat het Meedenkteam in de afgelopen tijd heeft gedaan en wat er nog gaat gebeuren.

Wezenlijke vragen
De opkomst was boven verwachting. “We zijn afgelopen juni begonnen met dertig mensen, maar in de loop van de tijd is dat wat verdund”, bekent Gabbie een uur voor de start van de bijeenkomst. Verdund, dat is Buitenpepers’ voor: er haakten wat mensen af. Gabbie snapt het wel. “Er is in deze fase nog veel onduidelijk. Welk alternatief voor aardgas gaan we kiezen? Wat gaat het kosten? Wat levert het op? Van wie mogen we hulp verwachten? Het zijn wezenlijke vragen en het vinden van antwoorden heeft tijd nodig. Daarom kwamen we tijdens het traject bijna elke week samen en dat is voor sommige mensen lastig om vol te houden.”

Uiteindelijk zullen de antwoorden komen. “De uitvoering van het plan richt zich onder meer op helderheid verschaffen. Over de stappen op weg naar een aardgasvrije buurt. Maar ook over maatregelen om huizen energiezuiniger te maken. Een onderdeel daarvan is woningisolatie – misschien wordt het goedkoper als we samen gaan inkopen. En verder willen we al die activiteiten als een soort vliegwiel gebruiken om de leefbaarheid van de buurt te versterken. Denk daarbij aan het gezamenlijk beheer van brandgangen, duurzamer waterbeheer, een buurthuis en nieuwe buurtactiviteiten. Dat soort dingen.”

Peperpraat
Als Gabbie over al deze zaken niet vergadert, dan schrijft hij er wel over. Als lid van de redactie van buurtblad Peperpraat houdt hij de bewoners op de hoogte van het wel en wee van het Meedenkteam. “Ik zit ’s avonds nogal eens driftig te tikken.” Lachend: “Mijn kinderen zijn er verbaasd over. Of mijn vrouw en ik nog wel eens ergens anders over praten, vroegen ze zich laatst af.”

Terwijl hij zijn bekentenis doet, knikt een medewerker van D’n Boerderij van achter de bar instemmend. Gabbie: “Hij kan het weten, hij is mijn zoon.”