De route naar gasloos

We horen het overal om ons heen: “we moeten van het aardgas af”. De gaskraan vanuit Groningen gaat binnen afzienbare tijd dicht. Goed nieuws voor bewoners van Groningen die opgeschrikt worden door aardbevingen. Na het besluit komt echter de uitvoering.
Hoe doen we dat, van het gas af?
Maar liefst 70% van het energieverbruik in huis bestaat uit warmte (gasverbruik)…

In een reeks artikelen informeert Brabant Woont Slim u over de route naar gasloos wonen. In ieder artikel behandelen we een specifiek onderwerp. Stap voor stap geven we inzicht in wat de obstakels en wat de mogelijkheden zijn.

Drie belangrijke uitgangspunten.

  • De eerste besparing door minder aardgas te gebruiken. Dit doe je door te isoleren; het dak, de gevels, vloer en glas. Maar ook elektrisch koken is een optie.
  • Wat doet uw gemeente? Alle gemeentes maken de komende jaren voor elke wijk een plan: hoe gaan we de huizen in die wijk verwarmen? In 2021 zijn alle plannen klaar. Tot die tijd is er geen noodzaak om de CV installatie eruit te doen. Misschien komt er een warmtenet voor uw wijk of .
  • Toch nu al van het gas af? Een gedegen advies voor de meest verstandige route is dan op zijn plaats.

Gasloos wonen, hoe doe je dat?
Er zijn vele wegen naar Rome en dat geldt zeker voor gasloos wonen! Er zijn verschillende maatregelen mogelijk. In de artikelenreeks ‘Gasloos wonen, hoe doe je dat?’ beschrijven we enkele gangbare mogelijkheden Zo weet u straks precies wat een warmtepomp is en wat bijvoorbeeld een zonneboiler voor u kan betekenen. Rechts in beeld vindt u de reeds gepubliceerde artikelen van deze 10-delige reeks. En heeft u nog vragen over gasloos wonen? Neem dan vrijblijvend contact met ons op, wij staan u graag te woord en geven antwoord op uw vragen!

Een gasloze woning is maatwerk
Er is helaas geen kant-en-klare oplossing die voor ieder woonsituatie bruikbaar is. De belangrijke eerste stap is om uw situatie te beoordelen. Schakel hiervoor een gespecialiseerde adviseur die met u meekijkt naar uw woning. Deze expert weet waar hij het over heeft en geeft advies op uw specifieke situatie. Een oude woning of monument vraagt hele andere maatregelen dan een moderne nieuwbouwwoning. Misschien is gasloos (nog) helemaal niet haalbaar. Er zijn ontzettend veel factoren die bepalen wat voor uw situatie de beste oplossing is. Een adviseur maakt met u een stappenplan waarbij ook rekening wordt gehouden met uw budget. Zorg dus dat u goed laat onderzoeken wat voor u van toepassing is. Brabant Woont Slim kan u in contact brengen met een adviseur uit de regio.

Voorbeelden van bewoners die al gasloos wonen?
Lees dan het verhaal van Daisy Petrona, die 100% gasloos woont in een nette rijwoning in Uden. Tristan Sanders bespaart zo’n 70% op aardgas met zijn hybride warmtepomp. Zij zijn beide enorm te spreken over hoe comfortabel warm het in huis is, en dat zonder aardgas! Meer duurzame verhalen lezen? U vindt ze hier!