Ga direct naar hoofdcontent

Radiatorfolie

Radiatoren geven warmte af waardoor het warm wordt in huis. Deze warmte blijft niet alleen in de woning. Een deel ervan ontsnapt naar buiten. Met radiatorfolie zorgt u ervoor dat een groot deel van deze warmte in de woning blijft. Hierdoor bespaart u energie, wordt het sneller warm in de woning en blijft deze langer op temperatuur. Het is een goedkope onzichtbare oplossing die u snel terugverdient en zeer gemakkelijk aan te brengen is. U hoeft de folie één keer te bevestigen en daarna heeft u ieder jaar een lagere energierekening! Hieronder leggen we uit hoe radiatorfolie precies werkt en waarom iedereen met radiatoren dit zou moeten gebruiken.

Verwarming met radiatoren

Het merendeel van de huizen in Nederland worden verwarmd met radiatoren die aangestuurd worden door een centrale verwarming. Radiatie betekent straling. Radiatoren geven hun warmte af door middel van geleiding en stroming maar voor een groot deel via straling. Dit is vergelijkbaar met de straling van de zon en infraroodstraling. Warmte wordt uitgestraald naar koude objecten die dat opvangen en daardoor opwarmen.

Veel radiatoren staan tegen een buitenmuur of een raam aan. Deze radiatoren stralen warmte niet alleen de kamer in maar ook naar de buitenmuren en de ramen, die vervolgens opwarmen en de warmte afgeven aan de buitenlucht. Dat is zonde want zo lekt er veel onbenutte warmte naar buiten. Door radiatorfolie te bevestigen wordt deze stralingswarmte gereflecteerd en wordt een groot deel van deze weglekkende warmte tegengehouden.

De voordelen van radiatorfolie

Radiatorfolie is een efficiënte en goedkope manier om het comfort in een huis te verhogen en het energieverbruik te verminderen. Hieronder staan alle voordelen opgesomd:

 • Houdt de afgegeven warmte beter binnen en verminderd daardoor het energieverbruik

 • De kamers warmen sneller op en blijven langer op temperatuur

 • De folie is onzichtbaar (bij plaatsing achter de radiator)

 • Makkelijk te bevestigen. De radiatoren kunnen aan de muur blijven

 • Goedkoop in aanschaf en snel terugverdiend

Type radiatorfolie

Radiatorfolie is vergelijkbaar met zilverfolie wat tegen de muur of aan de achterzijde van een radiator wordt bevestigt. Er zijn twee typen radiatorfolie: standaard radiatorfolie en speciaal HR-radiatorfolie wat beter reflecteert.

Hoeveel bespaar je met radiatorfolie?

Hoeveel gas u bespaart met radiatorfolie is afhankelijk van hoe goed de woning is geïsoleerd, het stookgedrag van de bewoners en de aanvoertemperatuur van de centrale
verwarming. Hieronder ziet u hoeveel gas u gemiddeld bespaart per vierkante meter folie, afhankelijk van het type muur of raam waar de radiator tegenaan staat of hangt.

Jaarlijkse geldbesparing met radiatorfolie

Hoeveel geld u kan overhouden per woning hangt af van:

 • Hoeveel radiatoren staan tegen een buitenmuur of een raam aan?

 • Zijn de muren en ramen goed geïsoleerd?

Hieronder kunt u zien hoeveel het toepassen van radiatorfolie u jaarlijks in totaal oplevert. Ieder jaar opnieuw! Een gemiddelde tussenwoning heeft meestal tussen de 3 en 5 radiatoren in de woonkamer en hal. Dit zijn de radiatoren die het vaakst aanstaan. In grotere woningen zijn er meer radiatoren en kan er dus meer worden bespaard. Bij huizen waar goede isolatie ontbreekt is de besparing €150 tot €350 per jaar. In huizen met een betere isolatie kan er ongeveer €20 tot €100 per jaar worden bespaard.

Ook bij goed geïsoleerde huizen is het aanbrengen van radiatorfolie interessant. Weliswaar is de terugverdientijd dan langer maar radiatorfolie heeft zo'n lage verkoopprijs dat dit alsnog de moeite waard is (los van het verbeterde comfort).

Wat is de terugverdientijd van radiatorfolie?

Radiatorfolie is te koop bij bouwmarkten of online en kost ongeveer €20 voor 3 m² folie. Dat is genoeg voor 2 grote of 4 kleine radiatoren. Er wordt meestal dubbelzijdige warmtebestendige tape of magneettape bijgeleverd zodat de folie makkelijk kan worden bevestigd. Magneetjes moeten vaak bij worden besteld en kosten ongeveer €5 voor 20 stuks.

Uitgaande van een woning met een geïsoleerde spouwmuur is de jaarlijkse gasbesparing ongeveer 10 m³ gas per m² folie.

 • 10 m³ gas besparing per m2 folie bespaart €20 (€1,96 per m³, prijspeil januari 2022)

 • €15 - €20 kost een rol van 3-4 m² (inclusief tape)

 • 3 m²  radiatorfolie bespaart ongeveer €60

Een rol radiatorfolie is dus meestal binnen een jaar terugverdiend.

Hoe bevestig je radiatorfolie?

Voor het bevestigen van radiatorfolie zijn er twee opties. De radiatorfolie kan bevestigd worden op de muur achter de radiator of aan de achterkant van de radiator. Meestal wordt de folie achterop de radiator bevestigd omdat de folie dan onzichtbaar is. Dit heeft u nodig:

 • Doekje

 • Schaar

 • Dubbelzijdige tape, magneettape of magneetjes

 • Evt. wasknijpers (hoeft niet)

Radiatorfolie bevestigen doet u als volgt:

 • De verwarming hoeft niet losgehaald te worden van de muur

 • Meet op hoe lang en breed de radiator is. Gebruik 10 cm minder dan de lengte en breedte van de radiator

 • Knip de radiatorfolie op de juiste maat

 • Maak de achterkant van de radiator schoon, zodat de tape goed blijft plakken

 • Evt: zet de wasknijpers vast aan het uiteinde van de folie. Hierdoor blijft de folie goed strak als u het achter de verwarming naar beneden laat zakken

 • Bevestig de tape of magneetjes aan de boven- en onderrand van de radiator of langs de rand van de folie

 • Laat de folie zakken achter de radiator en druk deze vast op de gewenste plek

De folie hoeft niet uit één stuk te bestaan. Als het totaal beslagen vlak uit meerdere stukken bestaat heeft dat geen nadelig effect op de reflecterende werking van de folie. Heeft u de radiatorfolie eenmaal bevestigd? Dan kunt u direct met de hand het verschil goed voelen. De muur achter de radiator wordt dan niet meer warm. De warmte blijft in de woning en u kan meteen de thermosstaat lager zetten.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


Angela, Klantenservice