Ga direct naar hoofdcontent

Na-isoleren met zorg voor de natuur

Vijf tips voor natuurzorg

Heeft u plannen om te gaan isoleren? Mooi! Daarmee bespaart u energie en helpt u mee Nijmegen duurzamer te maken. Toch kan isoleren ook nadelige gevolgen hebben: voor dieren. Door te isoleren – denk aan spouwmuur- en dakisolatie – kunt u ongewild nuttige dieren wegjagen of doden. Dat is tegen de wet als het gaat om wettelijk beschermde dieren, zoals vleermuizen en huismussen. Als u iets met de leefomgeving doet, heeft u als woningeigenaar een zorgplicht.

5 tips voor natuurzorg

  1. Zoek uit welke dieren er in uw spouwmuur leven. Hoe? De overheid verwacht dat een vereniging van eigenaars (vve) ecologisch onderzoek door een expert laat doen. Bent u alleen huiseigenaar? Dan kunt u dat ook doen. U kunt ook zélf goed opletten welke dieren u overdag én ’s nachts ziet.

  2. Ziet u lange tijd geen dieren maar wel (mogelijke) verblijfplaatsen? Dek dan deze ingangen in de spouw af tot de isolatie uitgevoerd is. Hiermee voorkomt u het tussentijds vestigen van beschermde dieren.

  3. Kies voor een aannemer met verstand van zaken. Deze kan helpen plannen, opletten en eventueel aanvullende maatregelen treffen bij het werk. Bijvoorbeeld dieren de gelegenheid geven nog te kunnen vluchten.

  4. Werk buiten de meest kwetsbare periode. Voor vleermuizen is de meest kwetsbare periode de winter en kraamperiode (tussen half mei en half juli). Voor huismussen de broedperiode: van eind maart tot eind augustus.

  5. Hang goede nest- of vleermuiskasten op. Zo zorgt u ervoor dat de (terugkerende) vleermuizen en vogels een alternatieve nestplaats hebben. Koop deze kasten bij een gespecialiseerde verkoper. U weet dan zeker dat de dieren er gebruik van kunnen maken en krijgt advies over het plaatsen.

Meer informatie

Wilt u meer doen? Help dieren dan door uw tuin diervriendelijk te maken. Denk bijvoorbeeld aan groen op de gevels, water voor vogels, planten met bloemen, zaden en/of bessen. Meer informatie vindt u op de website van de Vogelbescherming.

Bekijk hier de folder van Gemeente Nijmegen over na-isoleren met zorg voor de natuur.

Heeft u een vraag voor ons?

Stuur ons gerust een e-mail of bel ons. Ons team zit voor u klaar van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:30 uur.


Angela, Klantenservice