Zonnepanelen

Zonnepanelen zetten zonne-energie om in elektriciteit. Dat is dus een duurzame manier van elektriciteitsproductie. Als de elektriciteit niet door zonnepanelen opgewekt wordt is die vaak afkomstig van fossiele brandstoffen bijvoorbeeld kolen- en gascentrales.

Zonnepanelen verminderen de CO2 uitstoot, je wordt minder afhankelijk van jouw elektriciteitsleverancier, je energierekening daalt, en jouw woningwaarde stijgt. Ook op bewolkte dagen wekken panelen elektriciteit op door het indirecte zonlicht, al is die opbrengst is dan wel minder. Een zonnepaneel gaat meer dan 25 jaar mee en levert gedurende zijn levensduur veel elektriciteit op. Momenteel verdien je gemiddeld €50 per zonnepaneel per jaar terug op jouw investering. De terugverdientijd is afhankelijk van verschillende factoren zoals:

 • het aantal panelen dat je op je dak legt;
 • de jaarlijkse opbrengst van je zonnepanelen;
 • de elektriciteitsprijs;
 • de levensduur van de panelen;
 • de salderingsregeling.

Gemiddeld genomen bedraagt de terugverdientijd van zonnepanelen 7-10 jaar.

Plaatsen van zonnepanelen

Zonnepanelen kunnen op een plat en schuin dak worden geplaatst. Op een plat dak worden zonnepanelen met schroeven aan het dak gemonteerd. Ook kunnen op een plat dak de zonnepanelen worden geplaatst. In dat geval worden de panelen verzwaard met ballast (stenen of grind), zodat ze beschermd zijn tegen wind en storm. Op een schuin dak worden panelen op een rails gemonteerd, die aan het dak of de dakpannen bevestigd worden.

Zonnepanelen werken het beste als ze richting het zuiden zijn geplaatst onder een hellingshoek van 36º. Heb je echter een dak dat ruwweg tussen het zuidoosten en zuidwesten staat en een helling heeft van 20º-60º dan heb je ongeveer hetzelfde rendement.

Veranderingen in jouw woning

Als jij zonnepanelen op het dak plaatst, verandert er ook het een en ander in jouw huis. Zo moet er een omvormer geplaatst worden die de opgewekte zonnestroom omzet in bruikbare stroom voor in huis. De omvormer plaats je het liefst dicht bij de installatie. Hiervoor is ruimte nodig, vaak onder het dak. Daarnaast zullen er ook kabels gelegd moeten worden van het dak naar de omvormer en naar de meterkast. In sommige gevallen zijn er ook aanpassingen in de meterkast nodig, als je bijvoorbeeld een grote installatie krijgt. Een installateur bekijkt bij je thuis wat er precies nodig is en zal je hierover adviseren.

Wil je jezelf liever persoonlijk laten informeren over zonnepanelen? Vul dan het formulier hiernaast in en wij bellen je terug voor een telefonisch gesprek. Dat doen we graag!

Veelgestelde vragen

Hoe werkt een zonnepaneel?

Een zonnepaneel bestaat uit zonnecellen. Bij de veelgebruikte mono- en polykristallijne zonnepanelen worden de cellen gemaakt van silicium (een zogenaamde halfgeleider). Silicium wordt op zo’n manier bewerkt dat er een positief en een negatief geladen deel ontstaat wanneer de zonnecel zonlicht vangt. Dat komt doordat de zon elektronen in het silicium losmaakt. Dit veroorzaakt spanning in een zonnecel. Door het plaatsen van meerdere zonnecellen achter elkaar waar spanning in ontstaat, ontstaat er een stroom van elektriciteit. Dit gebeurt ook bij indirect zonlicht. De stroom die zonnepanelen opwekken, is niet meteen geschikt voor gebruik in huis. Om de stroom geschikt te maken voor in huis is een omvormer nodig. De omvormer zet de stroom om in bruikbare stroom voor jouw apparaten in huis.

Wat is een omvormer?

Een omvormer zet de gelijkstroom die afkomstig is van de zonnepanelen, om naar wisselstroom die standaard uit het stopcontact komt. Hoe lang een omvormer mee gaat is afhankelijk van verschillende factoren zoals het type omvormer en hoe goed de omvormer zijn warmte kwijt kan. Gemiddeld genomen gaan omvormers 10 tot 15 jaar mee. Gedurende de levensduur van de zonnepanelen (25 jaar) zal de omvormer dus minimaal een keer vervangen moeten worden.

Hoe duur is een zonnepaneel gemiddeld?

Gemiddeld kost een zonnepaneel zo’n €500 (excl. 21% BTW aftrek). Voor 8 – 15 zonnepanelen ben je gemiddeld tussen de €3.500 en €5.500 kwijt. De totale prijs hangt uiteindelijk af van het soort zonnepanelen dat je kiest, het type omvormer en natuurlijk de installatiekosten. Ook meerkosten, zoals het plaatsen van steigers indien deze nodig zijn om jouw dak te bereiken, hebben invloed op de prijs. Wel geldt dat hoe meer zonnepanelen je legt, hoe goedkoper de prijs per paneel wordt. Dat komt omdat voor de installatie vaak een basisbedrag wordt gehanteerd.

Wat is salderen?

Op sommige momenten levert jouw zonnepanelen installatie minder elektriciteit dan jij verbruikt, zoals ‘s avonds als het schemert. Op andere momenten is dat omgekeerd. Overdag heb je vaak een overproductie, omdat je dan niet thuis bent en ook jouw stroom niet gebruikt. De elektriciteit die door jouw panelen wordt opgewekt wordt uiteraard eerst in jouw huis verbruikt. Levert de installatie meer op dan je verbruikt, dan lever je het overschot terug aan het net en daarmee jouw energieleverancier.

De elektriciteitsleverancier is nu nog verplicht de door jou aan het net geleverde elektriciteit te verrekenen met de elektriciteit die je afneemt van het elektriciteitsnetwerk. Deze verrekening heet ‘salderen’. De huidige salderingsregeling zal blijven bestaan tot 1 januari 2023. Hierna zal de salderingsregeling blijven bestaan tot en met 2030, maar geleidelijk worden afgebouwd in de tussenliggende jaren. Elk jaar kun je een kleiner percentage van de door jou teruggeleverde stroom salderen. Je krijgt hier dan meteen een vergoeding voor. Deze vergoeding is lager dan wat je betaalt voor stroom die je afneemt van het net.

Meer informatie vind je hier op de website van Milieu Centraal.

Hoe lang duurt het installeren van zonnepanelen meestal?

Het installeren van zonnepanelen is normaal gesproken een klus die binnen een dag wordt gedaan. Eerst wordt het bevestigingsmateriaal aangelegd. Daar worden de panelen op bevestigd. Tot slot wordt de omvormer geïnstalleerd en worden de zonnepanelen daarop aangesloten. Soms duurt de installatie meerdere dagen. Dit kan bijvoorbeeld komen door slecht weer, een complex dak of een grote hoeveelheid panelen.

Rekenvoorbeeld terugverdientijd

Met zonnepanelen kun je honderden euro’s besparen op je energierekening. Een rekenvoorbeeld:

Een set van 10 zonnepanelen produceert jaarlijks 2.900 kWh. Bij het energiebedrijf zou je daar op dit moment zo’n € 650 voor betalen (prijspeil 2021). Door het zelf op te wekken, spaar je dat bedrag elk jaar uit! En misschien wel meer, want stroom van het energiebedrijf wordt elk jaar duurder.

Zo’n set van 10 panelen kost ongeveer € 5.000 (prijspeil 2020). Dat is inclusief installatie, omvormer en btw. Maar de btw – in dit geval een kleine € 900 – kun je grotendeels terugvragen van de Belastingdienst. Daarmee wordt het aankoopbedrag ongeveer € 4.200.

Deze panelen heb je dus na 7 jaar terugverdiend. Gemiddeld gaan ze 25 jaar mee, dus de overige 18 jaar wek je gratis stroom op.

Meer informatie
Zonnepanelen op dak

Zonnepanelen op dak

Dit zijn de standaard zonnepanelen zoals we die veel zien in Nederland. De panelen kunnen zowel op schuine en platte daken worden gemonteerd. Ze komen voor in een zwarte variant (monokristallijne zonnepanelen) en een blauwe variant (polykristallijne zonnepanelen).

Voordelen:

 • Voordeel:

  Hoog rendement per m2

 • Voordeel:

  Laagste kosten

Nadelen:

 • Nadeel:

  Kunnen als esthetisch minder mooi ervaren worden

In-roof-panelen

In-roof-panelen

Deze zonnepanelen liggen niet op het dak, maar vervangen een stuk dakbedekking. Ze liggen als het ware ‘in het dak’. Ze hebben vaak een zwarte kleur.

Voordelen:

 • Voordeel:

  Hoog rendement per m2

 • Voordeel:

  Wordt vaak ervaren als esthetisch mooier

 • Voordeel:

  Kan als dakbedekking worden gebruikt. Als bijvoorbeeld jouw dakpannen aan vervanging toe zijn, kan een deel van de kosten op dakpannen worden bespaard door deze panelen

Nadelen:

 • Nadeel:

  Hogere installatiekosten

 • Nadeel:

  Kwetsbaarder voor hogere temperaturen

 • Nadeel:

  Bij slechte installatie meer kans op brandgevaar

Zonnedakpannen

Zonnedakpannen

Zonnecellen kunnen ook in een dakpan worden verwerkt. Van een afstand ziet je bijna niet dat er zonnepanelen op het dak liggen.

Voordelen:

 • Voordeel:

  Esthetisch erg fraaie oplossing

 • Voordeel:

  Het hele dak kan vol gelegd worden

 • Voordeel:

  Kan geschikt zijn voor woningen met beschermde status

Nadelen:

 • Nadeel:

  Prijzige oplossing

 • Nadeel:

  Lagere opwekking per m2 dakoppervlakte

Is jouw dak geschikt voor zonnepanelen?

De zonnescan geeft voor ieder gebouw in Brabant inzicht in de kansen voor zonnepanelen. Aan de hand van satellietbeelden en 3Dmodellen wordt de geschiktheid van het dak duidelijk. Daarnaast krijg je een schatting van de opbrengst en de investeringskosten.

Zonnepanelen check