Ingrijpende renovatie? Per 1 februari verplicht hernieuwbare energie opwekken

Naar aanleiding van de EU-richtlijn Renewable Energy Directive II (RED II) gaat er per 1 februari een aantal veranderingen van kracht. Zo moet elke woning met een ingrijpende verbouwing verplicht zonnepanelen, zonneboiler en/ of een warmtepomp plaatsen.

Wanneer is je renovatie ingrijpend?

In de basis geldt de eis voor hernieuwbare energie voor alle bestaande gebouwen die ingrijpend gerenoveerd worden én waarbij de verwarmings- of koelinstallatie(s) deel uitmaken van de renovatie. Een renovatie is ingrijpend wanneer meer dan 25 % van de oppervlakte van de gebouwschil (dak, buitenmuur, begane grondvloer) wordt vernieuwd, veranderd of vergroot. Dat is bijvoorbeeld wanneer een dak of gevel volledig wordt opengelegd en vernieuwd.

Hét moment bij uitstek

Minister Ollongren legt uit waarom deze nieuwe regel zo belangrijk is: ‘Een ingrijpende renovatie van een gebouw vindt mogelijk slechts 1 keer in de 30 jaar plaats. Over 30 jaar, dient de gebouwde omgeving in Nederland klimaatneutraal te zijn, net als alle andere sectoren. Voor de gebouwde omgeving geldt dat een ingrijpende renovatie van een gebouw hét moment bij uitstek is om slimme keuzes te maken ten aanzien van de energievoorziening.”

De overheid heeft een leidraad laten opstellen om woning- en gebouweigenaren te helpen met het uitvoeren van deze regels. De leidraad is te vinden op de website van de overheid.

Bron: Solar Magazine

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan