Ga direct naar hoofdcontent

Verduurzamingsopties monumenten

Verduurzamingsopties monumenten

Energie besparen en verduurzamen is ook in oude monumentale panden steeds vaker mogelijk én wenselijk. Ieder monumentaal pand is anders, dus de uitvoering vraagt om maatwerk. Tegelijkertijd moeten alle verduurzamingsplannen aan de (landelijke en gemeentelijke) regels voldoen. Toch betekent dit niet dat elk pand het wiel opnieuw hoeft uit te vinden.

Voordat u besluit over te gaan tot investeren in het verduurzamen van uw woning, is het handig om u te oriënteren op de mogelijkheden tot ondersteuning. Hiermee willen we u helpen uw energierekening te verlagen en uw wooncomfort te verhogen. Om het u – als monumenteigenaar – makkelijker te maken om energiezuiniger te gaan wonen, zetten we een aantal mogelijkheden voor u op een rijtje:

Hieronder staan alle mogelijkheden uitgelegd.

Energiebespaarcoach monumenten

Onze vrijwillige coach Herman (oud-architect) komt bij u thuis langs om advies te geven over kleine energiebesparende maatregelen die u (meteen) kunt toepassen, heeft allerlei handige tips en beantwoordt graag uw energievragen.

*Dit aanbod is bedoeld voor alle inwoners van gemeente Land van Cuijk die eigenaar zijn van een monumentaal pand.

Logo energiebespaarcoach Land van Cuijk

Gesprek met een energieadviseur van Brabant Woont Slim

Stel uw vraag over het verduurzamen van uw monumentale pand tijdens een fysiek spreekuur in een van de deelnemende bibliotheken in gemeente Land van Cuijk. De Brabant Woont Slim-adviseurs beantwoorden uw vragen graag. Vragen kunnen gaan over subsidies, vergunningen, zonnepanelen, isolatiemogelijkheden en warmtepompen. Dit gesprek duurt maximaal 30 minuten.

*Dit aanbod is bedoeld voor alle inwoners van gemeente Land van Cuijk die eigenaar zijn van een monumentaal pand.

Foto energieadviseur Land van Cuijk

Energiescan voor monumentale woningen

Tijdens een keukentafelgesprek van Monumentenwacht Noord Brabant (+/- 3 uur) worden de verschillende mogelijkheden voor verduurzaming van het monumentale pand besproken. Na een inspectie van uw monumentale woning en het in kaart brengen van uw wensen, worden alle duurzame mogelijkheden voor uw pand op een rij gezet. Er wordt gekeken naar diverse maatregelen op het gebied van: isolatie, ventilatie, warmte, elektriciteit en water & groen. U ontvangt per mail een compact rapport met de uitkomsten van het onderzoek, met heldere uitleg van de duurzame mogelijkheden voor uw woning.

Aan dit aanbod zijn wel kosten verbonden. Deze vindt u hier.

Foto van monumentenwoning in Land van Cuijk

Luchtkwaliteitsmeter

Goede ventilatie is belangrijk voor u gezondheid. In een goed geventileerde woning heeft u minder last van schimmel, is de lucht schoner en heeft u minder warmteverlies, kou en tocht. Wilt u weten hoe gezond de lucht in uw woning is? Leen dan de luchtkwaliteitsmeter voor twee weken. Op een schermpje leest u de binnentemperatuur, de luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en de hoeveelheid fijnstof in huis. U krijgt na enkele minuten al een goed beeld van de luchtkwaliteit in uw woning. Vul hiervoor het aanmeldformulier in aan de rechterbovenkant van deze pagina.

*Dit aanbod is bedoeld voor alle inwoners van gemeente Land van Cuijk die eigenaar zijn van een monumentaal pand.

Foto luchtkwaliteitsmeter

Energieverbruiksmanager

Om energie te besparen moet u eerst weten wat en hoeveel u verbruikt. Dat kan eenvoudig met de ‘EnergyFlip’, die verbinding maakt met uw slimme meter, digitale meter of analoge meter (zie onder Welke stroommeter heb ik?). U ziet direct op uw telefoon, tablet of computer wat u aan gas en stroom verbruikt. U mag de ‘EnergyFlip’ twee maanden lenen en aansluiten op uw energiemeter. Lukt het aansluiten niet of wilt u graag samen met iemand kijken naar de resultaten? Onze energiebespaarcoaches helpen u hier graag bij. Vul hiervoor het aanmeldformulier in aan de bovenkant van deze pagina.

*Dit aanbod is bedoeld voor alle inwoners van gemeente Land van Cuijk die eigenaar zijn van een monumentaal pand.