Ga direct naar hoofdcontent

Subsidie klimaatbestendige maatregelen

Subsidie klimaatbestendige maatregelen

Als jij bijvoorbeeld een groen dak aanlegt of een regenton koopt, kun je subsidie aanvragen voor klimaatbestendige maatregelen. Met zulke maatregelen draag je namelijk bij aan minder wateroverlast bij piekbuien en aan een gezondere woning en alles daaromheen. Je bespaart bovendien op kosten van water en energie.

Hiervoor kun je subsidie aanvragen

Je kunt een half jaar van tevoren subsidie aanvragen voor vier maatregelen:

  • het aanleggen van een groen dak die geschikt is om minimaal 30 liter water per vierkante meter op te slaan.

  • het afkoppelen van je regenpijp en het regenwater vervolgens opvangen in een regenton.

  • het opvangen van regenwater met een wadi. Een wadi is een verlaagd gedeelte van de tuin waar regenwater naartoe stroomt.

  • het opvangen van regenwater met infiltratiekratten. Infiltratiekratten zijn een ondergrondse opslagruimte voor regenwater

Maatregel 2, 3 en 4 noemen we afkoppelen. Dit betekent dat je regenwater voortaan opvangt, in plaats van dat dit via een regenpijp of putje rechtstreeks naar het riool gaat.

Subsidie voor woning, bedrijf of woningcorporatie

Je kunt subsidie aanvragen voor je woning, voor het pand van je bedrijf of vereniging. Woningcorporaties kunnen ook een subsidie aanvragen.

Let op voordat je begint

Neem contact op met een bedrijf die expert is in een groen dak aanleggen of regenwater opvangen in een wadi of infiltratiekratten. Dit bedrijf bekijkt of je maatregel haalbaar en effectief is. Is je dak bijvoorbeeld sterk genoeg? Zijn de bodem en grondwaterstanden geschikt voor het maken van een wadi of de aanleg van infiltratiekratten? Dat vergroot de kans dat je subsidie ontvangt.