Ga direct naar hoofdcontent

Groen, gelijksvloers en gelukkig

Ivo van Harmelen en Jean Marc Reinold woonden jarenlang hartje stad in een drive-in woning. Met het oog op de toekomst, kochten ze twee jaar geleden een bungalow uit 1976 in Hintham. De bungalow was verouderd. Langzaamaan wilden ze het huis aanpassen naar hun wensen en smaak. Inmiddels staat er een gloednieuwe, energiezuinige bungalow. “Alleen de buitenmuren zijn blijven staan.”

“Het was in eerste instantie niet onze bedoeling om een compleet nieuw huis neer te zetten”, vertelt Ivo. “We wilden de bungalow stapje voor stapje renoveren om zoveel mogelijk te verduurzamen en naar het comfort van nu te brengen. Onze aannemer adviseerde echter bij de eerste kennismaking al om het huis opnieuw op te bouwen in plaats van te renoveren. Pas dan kun je echt een energiezuinige bungalow neerzetten, zei hij.”

Van het gas af

Het uitgangspunt van Ivo en Jean Marc was namelijk: helemaal van het gas af. Jean Marc: “Dit was alleen mogelijk door de fundering te vernieuwen. Ook het vervangen van kozijnen naar HR+++ was niet mogelijk in combinatie met de isolatie van de muren. En het dak was niet sterk genoeg om te isoleren en voldoende zonnepanelen te dragen. Voor ons genoeg redenen om te besluiten een compleet nieuw huis neer te zetten. We zijn er vol enthousiasme voor gegaan.”

Bijzonder proces

Ze namen een architect met veel ervaring in energieneutraal bouwen in de arm voor het ontwerp van hun nieuwe bungalow. Op 13 januari zijn ze gestart met de sloop. “Door het slopen van de woning konden we ook direct het asbest saneren”, vertelt Ivo. “Daarnaast is meer dan 85% van het afval gerecycled voor hergebruik.” Zeven maanden lang woonden ze in het buurhuis en zagen ze van dichtbij hoe hun huis weer werd opgebouwd. “We zijn elke dag met het huis bezig geweest en hebben ook veel zelf uitgezocht. Een bijzonder proces”, zegt Jean Marc.

Prettig klimaat

Sinds augustus wonen ze in hun nieuwe bungalow. Compleet duurzaam en energiezuinig. “We hebben nieuwbouw isolatiewaarde, triple glas in het hele huis, 21 zonnepanelen, een lage temperatuurverwarming, aangestuurd door een aardwarmtepomp waardoor we een constante temperatuur in huis hebben, zomer en winter. We zijn van het gas af, hebben een warmteterugwininstallatie waardoor we altijd voldoende frisse lucht in huis hebben en hebben in het hele huis ledverlichting”, somt Jean Marc op. “En het allerbelangrijkste: mede door alle comfort en het praktische en lichte ontwerp van het huis, wonen we hier fantastisch”, vult Ivo aan. Vooral het prettige klimaat in huis is een grote plus vinden de heren. “Het is hier altijd 20 graden. Dat voelt heel plezierig.”