Ga direct naar hoofdcontent

Geen koude voeten meer

Joost van Iersel en zijn partner Jacobien twijfelden lang of en vooral ook wàt ze aan hun woning uit de jaren ’50 wilden verduurzamen. Na jaren dubben, trokken ze in 2020 de stoute schoenen aan. “We zijn uiteindelijk gewoon begonnen. Samen met de juiste adviezen en een goede aannemer, ging het balletje vanzelf rollen.”

Al sinds 2003 wonen Joost en Jacobien in hun hoekwoning aan de Philips de Goedestraat. “Toen we er kwamen wonen, hebben we wat geschilderd en een paar dingen aangepast”, vertelt Joost. “Ook de afgelopen jaren hebben we wel wat geïnvesteerd in het huis. Zonnepanelen en dubbel glas bijvoorbeeld. Nu wilden we een stevige upgrade. En graag meteen zo duurzaam mogelijk.”

Energieadviseur

Dat was nog best ingewikkeld. “Want er is zoveel op de markt aan mogelijkheden en materialen, waar begin je?”, vertelt Joost. Uiteindelijk hebben ze via de gemeente een energieadviseur uitgenodigd. “Hij kwam met een rapport vol besparingstips. Daarna hebben we veel zelf uitgezocht. Samen met een goede aannemer hebben we alles doorgenomen en geconcretiseerd. De aannemer liet ons zien welke opties en materialen er waren. Dat hebben wij als erg prettig ervaren.”

Aanbouw

Een flinke verbouwing volgde. Zo werden bijvoorbeeld het dak, de spouwmuur en de vloeren geïsoleerd. Er kwam HR++glas, een lage temperatuur vloerverwarming en een accumulerende kachel, die zorgt voor zeven tot acht uur stralingswarmte. “We hebben aan de zijkant van het huis ook een stuk aangebouwd. Dat leverde ruim 22m2 extra binnenruimte op”, vertelt Joost. “Het leuke is dat we het glas in lood dat in de oude raampjes zat, hebben hergebruikt in de nieuwe beglazing van de aanbouw. Dat geldt ook voor de houten vloer. In het hele huis lag een vloer van Basralocusplanken. Zonde om zomaar weg te gooien. We vonden een bedrijf dat de houten planken opknapte, in de lengte halveerde en ze als parket weer in het huis terugbracht, ook in de aanbouw. Een prachtig resultaat en ook nog eens duurzaam.”

Meer comfort

De laatste puntjes van de verbouwing worden nu op de spreekwoordelijke i gezet. Toch is Joost nu al ontzettend tevreden met het resultaat. “Het ziet er prachtig uit en ik ervaar ook meer comfort”, zegt Joost. “Ik heb geen koude voeten meer, de vloer is heerlijk warm. Ik ben er erg blij mee.”