Ga direct naar hoofdcontent

Comfortabeler én veliger

Willeke Hoek woont al achttien jaar hartje stad. Het monumentale pand aan de Postelstraat waar ze woont, is al zo’n 480 jaar oud en voldeed – logischerwijs - niet meer aan de huidige duurzaamheidsnormen. Willeke wilde energie besparen, het comfort verhogen en ook het karakter van het pand niet aantasten. Dat is gelukt.

Via een energieadviseur van de gemeente, kreeg Willeke tips om haar monumentale woning te verduurzamen. De belangrijkste tip die ze kreeg, was om de ramen aan de straatkant en de gietijzeren steekraampjes op zolder, te voorzien van voorzetglas. “Ik vond het belangrijk dat het niet alleen comfortabel en duurzaam zou worden, maar ook dat het zou passen bij het oude pand”, vertelt Willeke. “Ik heb daarom de voorzetramen laten maken door een bedrijf, gespecialiseerd in het plaatsen van isolatieramen in monumentale panden.”

Comfort

Willeke is heel tevreden over het resultaat. “Ze hebben het heel mooi opgelost. De voorzetramen passen bij het pand en kunnen ook nog opengemaakt worden met behulp van scharnieren, zodat je erachter kunt schoonmaken.” Willeke heeft nu het comfort van dubbel glas en dat merkt ze ook in haar energiekosten. “Die zijn iets omlaag gegaan.” Willeke ervaart nóg een voordeel. “Door de voorzetramen heb ik minder geluidsoverlast en het voelt veiliger. De ramen aan de voorkant zijn nu toch iets minder kwetsbaar.”

Buren

De aanpassingen aan haar woning hebben ook haar buren geïnspireerd. “Verschillende buren zijn al komen kijken”, vertelt Willeke. “Zij willen best verduurzamen, maar met een monumentaal pand is dat toch vaak net wat anders. Leuk als ze door mij geïnspireerd en enthousiast worden om ook iets te doen op het gebied van verduurzaming.”