Heel warm weer en zonnepanelen

Heel warm weer zorgt ervoor dat zonnepalen minder produceren en uitvallen. 

Vaak wordt gedacht dat bij warm en zonnig weer de opbrengst van zonnepanelen hoger is. Dat is niet waar! Zodra de temperatuur boven de 20 graden komt, kan het rendement van zonnepanelen per graad een half procent dalen.

Hoe komt het dat zonnepanelen minder stroom produceren bij warm weer?

Zonnepanelen zetten energie om uit zonlicht en niet uit temperatuur. Uit onderzoek blijkt zelfs dat zonnepanelen pieken als het half bewolkt is. Het is voor zonnepanelen namelijk efficiënter als ze tussendoor een beetje kunnen afkoelen. Daarnaast hoopt er tijdens warm en droog weer stof op, wat het rendement ook remt.

De beste maanden om stroom op te wekken.

De beste maanden voor het opwekken van zonne-energie zijn mei, juni en juli. In deze maanden staat de zon het hoogst aan de hemel en zijn de dagen het langst. Qua opwekken van energie scoort de maand mei beter dan juni en juli omdat de gemiddelde temperatuur in mei minder hoog is dan in de zomermaanden.

De minste maanden om stroom op te wekken.

Minder zonuren en een laagstaande zon zorgen voor een lagere opbrengst. In de winter staat de zon lager en zijn de dagen korter. In de maanden november, december en januari zijn wat opbrengst betreft de minst rendabele maanden. Dit houdt in dat je zonnestroomsysteem dan niet de maximale opbrengst haalt. Maar toch, ook in de winter wekken je zonnepanelen stroom op door de lichtinval op de panelen.

Meer weten over zonnepanelen?

Neem contact met ons op als je meer wil weten over zonnepanelen of het verduurzamen van je huis.

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio van Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan