Groene stroom met 40 procent gestegen; zonnestroom maakt inhaalslag

De hoeveelheid duurzame elektriciteit is vorig jaar met 40 procent gestegen, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. In 2020 kwam een kwart van het stroomverbruik uit groene Nederlandse bronnen, zoals zonne- en windenergie en biomassa. Het jaar daarvoor was dat nog 18 procent.

Grootste Stijging

De grootste stijger is elektriciteit opgewekt met zonnepanelen. Dat nam met meer dan 50 procent toe. Werd in 2019 nog 5,3 miljard kWh stroom met zonnepanelen geproduceerd, vorig jaar steeg dat naar 8,1 miljard kWh. Het totale vermogen van zonnepanelen groeide in 2020 met ruim 3000 megawatt naar iets meer dan 10.000 megawatt. Inmiddels liggen er in Nederland 36 tot 37 miljoen zonnepanelen, op een dak of op de grond. Zonnepanelen wekken 26 procent van de totale hoeveelheid groene stroom op in Nederland.

“Een opzienbarende stijging”, zegt Cor Pierik van het CBS. “Zonne-energie liet een grote stijging zien. Zonne-energie is duidelijk bezig met een inhaalslag.” Het CBS kan nog niet zeggen hoeveel van die zonne-energie op daken is opgewekt en hoeveel met zonneparken op de grond. Over twee maanden komt daar gedetailleerde informatie over.

Bron: NOS