Energiebespaaractie gemeente Land van Cuijk

Een comfortabel huis én besparen op energiekosten: wie wil dat nou niet? Onze energiebespaarcoaches zijn getrainde vrijwilligers, die u graag én helemaal gratis helpen bij het grip krijgen op het eigen energieverbruik én het besparen van energie. Ze werken alleen op afspraak en komen dan bij u thuis langs voor een energiescan, geven handige tips en beantwoorden vragen over het energiegebruik. Daarna kunt u zelf aan de slag met de tips op het gebied van verlichting, warm watergebruik, verwarming, tocht en het energieverbruik van elektrische apparaten.
Daarnaast leent de coach ook een luchtkwaliteitsmeter en energieverbruiksmanager uit. Zo krijgt u meer inzicht in uw energieverbruik (real time) en ziet u in één oogopslag of u voldoende ventileert in uw woning.

Maak uw keuze uit het mooie aanbod van gratis energiebespaaracties:

  • Energiebespaarcoach,
    een huisbezoek van een energiebespaarcoach
  • Luchtkwaliteitsmeter,
    voor een periode van 2 weken gratis te leen
  • Energieverbruiksmanager,
    voor een periode van 2 maanden gratis te leen

Dit aanbod geldt voor alle inwoners van de gemeente Land van Cuijk. Deze energiebespaaractie loopt tot 31 december 2022.

Energiebespaarcoach

Vraag een gesprek aan met een energiebespaarcoach bij u uit de buurt. Deze coach komt bij u thuis en bekijkt samen met u de mogelijkheden om op stroom en gas te besparen. Dat kan bijvoorbeeld door een check op verlichting, ventilatie, verwarming en gebruik van elektrische apparaten. U vult samen een energiescan in en ontvangt direct de resultaten. De coach geeft handige tips die u (meteen) kunt toepassen en beantwoordt uw energie-vragen. Ook kan de energiecoach samen met u kleine energiebesparende middelen bestellen.

Luchtkwaliteitsmeter

Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. In een goed geventileerde woning heb je minder last van schimmel, is de lucht schoner en heb je minder warmteverlies, kou en tocht. Wilt u weten hoe gezond de lucht in uw woning is? Leen dan de luchtkwaliteitsmeter voor twee weken. Op een schermpje leest u de binnentemperatuur, luchtvochtigheid, het CO2-gehalte en de hoeveelheid fijnstof in huis. U krijgt na enkele minuten al een goed beeld van de luchtkwaliteit in uw woning.

Energieverbruiksmanager

Om energie te besparen moet u eerst weten wat en hoeveel u verbruikt. Dat kan eenvoudig met de ‘EnergyFlip’, die verbinding maakt met uw slimme meter, digitale meter of analoge meter (zie onder Welke stroommeter heb ik?). U ziet direct op uw telefoon, tablet of computer wat u aan gas en stroom verbruikt.
U mag de ‘EnergyFlip’ twee maanden lenen en aansluiten op uw energiemeter. Lukt het aansluiten niet of wilt u graag samen met iemand kijken naar de resultaten? Onze energiebespaarcoaches helpen u hier graag bij.

 

Welke stroommeter heb ik?
Voor de energieverbruiksmanager is het van belang wat voor stroom meter je hebt. De meeste stroommeters hangen in de meterkast. De stroommeter hangt op ooghoogte. Stroom wordt gemeten in kWh (kilowattuur). Er zijn grofweg drie soorten stroommeters:

De analoge meter
Op de analoge meter ziet u een draaischijf en een telwerk met cijfers. Die draaien als u stroom afneemt. Op sommige meters zit maar één telwerk. Soms zijn er twee telwerken, eentje boven en eentje onder.

 

De digitale meter
Op een digitale meter staat een schermpje met cijfers in plaats van een ronddraaiend telwerk. Heb je enkeltarief, dan staat er één stand op het scherm. Heb je dubbeltarief, dan kun je door op de knop op de meter te drukken, de verschillende meterstanden zien (normaal- en daltarief).
Let op: een digitale meter is niet altijd een slimme meter. Alleen als hij op afstand uit te lezen is.

 

De slimme meter
Een slimme meter geeft de meterstanden automatisch door. U hoeft dat dus niet meer zelf te doen. Enkel bij een storing kan de energieleverancier er nog wel eens om vragen. Om de paar seconden verspringt de stand op het scherm naar een andere teller, bijvoorbeeld voor normaal- en daltarief. Sommige slimme meters hebben een knop die u moet indrukken om de verschillende meterstanden weer te geven.