Energie besparen in het najaar

Het najaar staat weer voor de deur. Dat houdt in koude en gure dagen, wat leidt tot het verhogen van de verwarming en dus hogere energiekosten. Maak daarom je woning nu al klaar voor het najaar! 

In het najaar en in de winter brengt duurzaam wonen veel voordelen met zich mee. Zeker gezien de stijgende energieprijzen. Duurzaam wonen helpt je energie te besparen, waardoor je comfortabeler gaat wonen.

Energie besparen

Dit is een kleine, simpele maatregel om mee te starten. Zorg dat alle lampen in huis zijn voorzien van LED-lampen, laat lampen niet onnodig aanstaan, voorkom sluipverbruik en kies voor apparaten met een energiezuinig label.

Tijdens donkere dagen is het verleidelijk om sfeerverlichting aan te laten staan want dat is gezelliger thuis komen. Doe dit niet, want ook sfeerverlichting verbruikt stiekem veel stroom.

Ga slim om met de verwarming

Zet ‘s nachts en bij het verlaten van de woning de verwarming uit. Als je een slimme thermostaat hebt kan je de verwarming op afstand verhogen zodat het aangenaam is als je thuis bent. Echter is dat niet perse nodig! Als je de verwarming bij thuiskomst hoger zet, voel je het warmer worden en het is binnen altijd warmer dan buiten. Dus in een ijskoude woning kom je nooit. Zet in de ruimtes waar je niet komt de verwarming sowieso uit.

Toch te koud? Trek dan een dikkere trui aan of doe een sjaal om. Dat kan al veel schelen. Hetzelfde geldt voor een dekentje op de bank.

Ramen en deuren sluiten

Goed ventileren is belangrijk. Echter hoef je niet de hele dag te ventileren. Zet in de woonkamer en/of keuken alleen ‘s ochtends even een raam open. Wil je de badkamer en slaapkamers wel de hele dag ventileren, sluit dan de deuren van deze ruimtes. Zo krijgt de kou niet de kans om ruimtes die je liever warmer hebt binnen te treden. Door deuren te sluiten voorkom je overigens ook tocht.

Pak tocht aan

Tocht in een woning is vervelend. Vooral oude, slecht geïsoleerde woningen hebben hier mee te maken. Door gebruik te maken van tochtstrips bij bijvoorbeeld de voordeur, voorkom je al tocht. Loop daarnaast het huis nu alvast na en kijk hoe je tocht kan voorkomen of verminderen in het najaar en de winter.

Overige duurzame opties

Bovenstaande opties zijn goedkoop en kan je makkelijk zelf toepassen. Wil je het groots aanpakken, dan wordt het tijd om te investeren in:

  • Isolatie
  • Zonnepanelen
  • (Hybride) warmtepomp

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio van Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan