Energie besparen als je op vakantie gaat

Als je op vakantie gaat, is het goed om na te gaan hoe je energie kan besparen. Bekijk de 5 tips en de checklist. 

Als je op vakantie gaat, of dat nu in eigen land is of in het buitenland, is het zonde om onnodig energie te verbruiken. Naast de standaard handelingen zoals alle lampen uitzetten, ramen en deuren sluiten. Bespaar je met de minder standaard tips energie.

1. Stekker eruit

Waarschijnlijk zet je alle apparaten uit, maar trek je ook de stekker eruit? Door de stekkers eruit te trekken voorkom je sluipverbruik. Trek daarom de stekker uit van:

 • Tv
 • Radio
 • Wekker
 • Pc
 • Wasmachine
 • Droogtrommel

2. Maak gebruik van timers

Een inbreker in huis heeft niemand zin in. Inbrekers worden vaak afgeschrikt door lampen. In plaats van gedurende de vakantie de lampen dag en nacht te laten branden, kan je gebruik maken van timers. Ook kan je iemand uit de buurt vragen om regelmatig langs je huis te gaan om de inbrekers af te schrikken.

3. Zet de koelkast en vriezer uit of gooi het vol

Een koelkast en/of vriezer die niet vol zitten verbruiken veel energie. Klinkt niet logisch, toch is het wel zo. Zet beide apparaten daarom uit als je op vakantie gaat of gooi de apparaten vol met eten en drinken wat lang houdbaar is. Ga je een lange tijd weg, dan is het toch slim om de koelkast en vriezer uit te zetten en van te voren te ontdooien.

4. Gasverbruik verminderen

Controleer voor vertrek of je gasfornuis echt uit staat. Maak ook een rondje langs de verwarmingen in huis en controleer of deze ook echt uit staan. En wist je dat je toch gas kan verbruiken, ook al gebruik je geen warm water als je weg bent? Normaal gesproken hebben cv-ketels een boiler waarin het water continu voorverwarmd wordt. Om energie te besparen tijdens je vakantie kan je deze instelling uitzetten. Dan wordt er geen gas meer verbruikt. Na de vakantie kan deze instelling ook uitstaan, het duurt dan langer voordat het water uit de kraan warm wordt.

5. Bespaar op wassen

Vaak neem je op vakantie te veel kleding mee, draag je veel niet en gooi je toch de hele inhoud in de was. Neem een apart tasje mee voor de vieze was. Zo hoef je na de vakantie niet alles te wassen. Doe je dat liever wel? Probeer dan milieuvriendelijk te wassen door:

 • De trommel vol te stoppen
 • Te wassen op een lage temperatuur
 • Het eco-programma te gebruiken voor normale was

Checklist

Doorloop de checklist voor vertrek:

 1. Schakel alle apparaten uit (behalve het alarmsysteem)
 2. Trek overal de stekkers uit (behalve van de lampen met timer)
 3. Zet de timers op de juiste tijdstippen
 4. Zet het gasfornuis uit en ook eventueel de boiler van de cv-ketel

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio van Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan