De hybride warmtepomp

Verwarm je huis duurzaam en met minder aardgas met een hybride warmtepomp. 

Een hybride warmtepomp werkt samen met je cv-ketel en gebruikt stroom in plaats van gas. Met een hybride warmtepomp kun je ongeveer 60 procent minder aardgas verbruiken voor de verwarming van je huis. Daarnaast kan je subsidie gebruiken voor een warmtepomp en gaat de energierekening omlaag.

Hoe werkt een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt gebruik van de energie uit de buitenlucht. Daarom is het een energiezuinig apparaat. De warmtepomp wordt aan je cv-ketel gekoppeld en zorgt voor een groot deel van de warmte in huis. Als het buiten te koud is of het duurt te lang voordat het huis is opgewarmd, springt de cv-ketel bij.

Een hybride warmtepomp kan je aansluiten op de cv-ketel die je nu hebt, of tegelijk met een nieuwe cv-ketel installeren. Hoe dan ook, het is een goede tussenstap naar een huis zonder aardgas.

Waar moet je op letten?

  1. Nieuwe cv-ketel nodig? Neem er dan een hybride warmtepomp bij. Zo bespaar je meteen op aardgas. De warmtepomp nog niet leverbaar, vraag dan aan de installateur om een aansluiting voor te bereiden.
  2. Controleer of er nog ergens isolatie ontbreekt. Is dat het geval, combineer de aankoop van een warmtepomp met isolatiemateriaal. Je krijgt namelijk niet alleen subsidie voor een warmtepomp, maar ook voor isolatiemateriaal.
  3. Is de cv-ketel 12 jaar of ouder, vervang hem dan voor een cv-ketel met hybride warmtepomp.
  4. Is je cv-ketel jonger dan 5 jaar? Overweeg dan om er een hybride warmtepomp bij te plaatsen. Beide gaan nog wel zo’n 15 jaar mee.
  5. Is er voor jouw wijk een plan voor een warmtenet, en start de gemeente binnen 5 jaar met de aanleg? Dan gaat je wijk van het aardgas af. Een hybride  warmtepomp is dan een minder logische stap, want hij kan maar een paar jaar dienst doen.

Hybride warmtepomp verplicht

De regering wil dat we onze huizen duurzamer gaan verwarmen. Daarom ligt er een voorstel om vanaf 2026 hybride warmtepompen verplicht te stellen. De verplichting geldt op het moment dat je de cv-ketel vervangt voor een nieuwe. Daar moet een een hybride warmtepomp bij geplaatst worden. Het voorstel moet nog worden besproken in de Tweede Kamer en kan dus nog veranderen.

Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Meld je, net als 12.000 andere woningeigenaren in de regio van Brabant Woont Slim, aan voor de nieuwsbrief van het energieloket en blijf op de hoogte van ontwikkelingen op het gebied van duurzaam wonen in je gemeente.

Meld je hier aan