Brand door zonnepanelen: hier kan het door ontstaan

Een brand op het dak van een flatgebouw in Dordrecht afgelopen weekend. De oorzaak? Zonnepanelen. En dat gebeurt helaas vaker: het afgelopen jaar was het ook raak in Krabbendijke, Ommen, Zoeterwoude en Son en Breugel. Hoe kan zo’n brand ontstaan?

Zeventig graden

Als ze in het dak zitten, is het gevaar voor brand dus het grootst. Dat zit zo: “Vaak maken installateurs hun eigen connecties tussen de zonnepanelen en andere elektrische apparaten. Als er geen goede verbinding is, stapelt de warmte zich als het ware op. Het gevolg hiervan is dat de zonnepanelen warmer worden.” Die temperatuur kan oplopen tot wel zeventig graden, met brand als gevolg. Daarbij komt ook dat de achterkant van het zonnepaneel vaak van kunststof gemaakt is. “Dus kan het vuur als een lopend vuurtje langs alle zonnepanelen gaan.”

Stroom doorzetten

Tommaso Puddu, eigenaar van 100%ZON, beaamt dat het weleens misgaat. Het bedrijf legt zonnepanelen op daken. “Je moet de stroom omzetten om het in je huis bruikbaar te maken. Een manier is om alle zonnepanelen te ‘lussen’, daarmee wordt de stroom van alle panelen bij elkaar doorgestuurd. Maar als een van de zonnepanelen niet goed is aangesloten, komt de stroom samen en neemt de hitte toe.”

Puddu raadt dan ook aan om te investeren in een micro-omvormer. Dat is een apparaatje dat de stroom van een of twee panelen omzet. “Het is iets duurder, maar je hebt langer garantie en het is veel veiliger.”

Vragen over het plaatsen van zonnepanelen?

Brabant Woont Slim helpt je graag! Onze procescoaches weten precies waar je op moet letten bij het leggen van zonnepanelen. De helpdesk van Brabant Woont Slim is bereikbaar van maandag t/m vrijdag van 9:00 uur tot 17:00 uur op het telefoonnummer 085-0410070. Of mail naar [email protected]

Bron: RTL Nieuws