Tags:

Zonnepanelen in de winter: opbrengst voldoende?

13 januari 2017

In de herfst en in de winter zijn de dagen korter en donkerder dan in het voorjaar en in de zomer. Waar men in de zomer niet bang is voor de opbrengst van zonnepanelen, wil de winter meer dan eens zorgen voor onzekerheid omtrent de opbrengst van de panelen op de daken van Nederlandse woningen. Brengt de zon wel genoeg energie op in de winter of zit u als u zonnepanelen op uw dak hebt liggen komende maanden in het donker?

Minder opbrengst in de winter
De opbrengst van zonnepanelen verschilt door het jaar heen. Dit komt doordat de intensiteit van de straling van de zon verschilt per maand. De zon schijnt in Nederland ‘feller’ in de lente en de zomer dan in de herfst en in de winter. Om deze reden draagt de zon meer bij aan de opbrengst van zonnepanelen in de zomer dan in de winter. In de maanden oktober tot en met maart brengen zonnepanelen slechts 28 procent op ten opzichte van de rest van het jaar.

verdeling-opbrengst-panelen.jpg

Een witte winter
Het komt niet heel vaak voor, maar Nederland is in de winter soms bedekt met een laagje sneeuw. Deze sneeuw bedekt niet alleen de Nederlandse landschappen, ook de zonnepanelen komen aan de beurt. Een dun laagje sneeuw wordt door de zon weggesmolten. Toch kan het zo zijn dat een dik pak sneeuw zich verzamelt op de zonnepanelen. Hierdoor kunnen de zonnepanelen nauwelijks energie verzamelen. Een lichtpuntje: in 2015 telde Nederland slechts 3 sneeuwdagen. Heel veel zorgen om witte zonnepanelen zijn dus niet nodig.

De zon schijnt altijd!
Bovenstaande informatie maakt misschien pessimistisch: waarom zonnepanelen aanschaffen als de helft van het jaar slechts 30 procent opbrengt? Toch is het beeld van zonnepanelen rooskleuriger dan het lijkt. Zonnepanelen wekken niet alleen energie op door middel van directe straling. Ook diffuse (indirecte) straling, dus straling door de bewolking heen, wekt energie op. Dit is uiteraard minder dan in de volle zon maar het is nog steeds voldoende om zonnepanelen rendabel te maken.

In de zomer gebruik je meer energie dan nodig is. Het overschot wordt dan geregistreerd en in mindering gebracht op de energierekening. Mocht er toch een tekort aan energie ontstaan in de winter, kun je het overschot van de zomer hiervoor gebruiken.

Verschillende soorten
Het mag duidelijk zijn dat er in de winter minder opbrengst te verwachten valt van zonnepanelen dan in de zomer. Er zijn echter verschillende opties voor zonnepanelen. Verschillende soorten panelen, zorgen voor verschillende opbrengsten in zomer en winter. Wat voor u het beste is om te kiezen, kunt u bepalen aan de hand van een persoonlijk advies.

Wie de aanschaf van zonnepanelen overweegt, hoeft zich geen zorgen te maken. Zonnepanelen zijn rendabel, ook al brengen ze in de winter minder op dan in de zomer. Door de samenwerking met het net zit u nooit  zonder energie en door een overschot in de zomer bespaart u op de energierekening!