Tags:

Zo ga je grote energieslurpers tegen!

05 juli 2017

Heb jij inzicht in hoeveel energie je verbruikt op een dag? Of wat een bepaald apparaat aan energie verbruikt? Sommige apparaten in huis kunnen echte energieslurpers zijn. Er zijn verschillende manieren om daar achter te komen of om dit verbruik omlaag te krijgen.

Inzicht in verbruik
Wanneer je op zoek bent naar een nieuw apparaat kun je het beste kijken naar het vermogen (W) van het apparaat. Kies een apparaat uit met een A(+++) label voor de meest energiezuinige optie. De meeste apparaten werken niet de hele dag op vol vermogen. Om meer inzicht te krijgen in de hoeveelheid energie een apparaat verbruikt, kun je een losse energiemeter aanschaffen. Deze energiemeter steek je simpelweg in het stopcontact van het apparaat en hij leest af hoeveel energie er verbruikt wordt. Je kunt ook kiezen voor een energieverbruikmanager.

Grootverbruikers
Er zijn vaak meer grootverbruikers in huis dan je denkt. Een beertender, een extra koelkast of een airco zijn in de zomer vaak de grootste verbruikers. Om het verbruik van deze apparaten omlaag te krijgen zou je kunnen beginnen met het af en toe uit zetten van deze apparaten, in plaats van het de hele zomer energie te laten verbruiken terwijl het maar op bepaalde momenten nodig is. Ook apparaten met een stand-by stand verbruiken ook stroom. Trek de stekker eens uit het stopcontact in plaats van een apparaat op stand-by te laten staan.

Alternatieven om je huis koel te houden kun je hier lezen. De beertender of koelkast kun je bijvoorbeeld alleen aanzetten als er een barbeque of feestje georganiseerd wordt. Bij een extra koelkast zou je nog kunnen checken of de deur goed sluit. Wanneer dit niet zo is, moet de koelkast extra vermogen gebruiken om koud te blijven.

Wil je checken of jij teveel energie verbruikt? Doe de energiecheck op onze website!