Tags:

Een woning verwarmen met ijs? Dankzij "nieuwe" techniek warmtepomp toch een lekker warm huis!

03 december 2018

Woningen verwarmen met ijs, dat klinkt niet erg logisch toch? In Goes is het de normaalste gang van zaken voor 21 bewoners van hun Nul-op-de-Meter woning. Deze woningen zijn gebouwd met een warmtepomp met als bron ijs. De woning wordt comfortabel warm en kan ook middels hetzelfde systeem gekoeld worden tijdens warmere dagen. Het systeem loopt inmiddels 2 jaar probleemloos bij het project dat in 2016 als eerste gebruik maakte van deze techniek. 

In feite is het systeem van de warmtepomp hetzelfde als bij alle andere warmtepompen, alleen is de bron anders. Bij deze nieuwe techniek wordt ijs opgeslagen als warmte- en koelingsbron. In Duitsland is deze manier van verwarmen en koelen al langer bekend, maar in Nederland is deze techniek relatief nieuw. Er wordt een betonnen reservoir met ingebouwde warmtewisselaars in de grond geplaatst, dat vervolgens gevuld wordt met leidingwater. Het water in de ijsbuffer wordt vanaf het winterseizoen gecontroleerd afgekoeld tot het vriespunt, waarbij tijdens de overgang van koud water naar ijs kristallisatie-energie vrijkomt. Deze energie wordt in de winter uit de ijsbuffer onttrokken en via de warmtepomp aan de warmwaterbuffer en de verwarmingsinstallatie toegevoegd. Hiermee kan de woning tijdens het winterseizoen comfortabel worden verwarmt.

In de zomer kan de buffer echter ook worden ingezet voor natuurlijke koeling van de woning. Door warmte uit de woningen te halen en op te slaan in het reservoir wordt het systeem verder geoptimaliseerd, en deze warmte kan in de winter weer gebruikt worden voor de aanvoer naar de warmtepomp. In Goes wordt gebruik gemaakt van een boilervat om warm tapwater in op te slaan, maar er zijn ook andere mogelijkheden voor warm tapwater. Er wordt in Goes ook gebruik gemaakt van zon-luchtcollectoren, die ook presteren als de zon niet optimaal schijnt. Daarmee kan de temperatuur van de ijsbuffer worden gecontroleerd.

Met deze methode hoeven er geen diepe grondboringen te worden verricht, dus is het ideaal voor plekken waar grondboringen niet mogelijk zijn. Goedkoop is het systeem overigens nog niet, qua prijs kan het nog niet opboksen tegen individuele bodemwarmtepompen. Een pluspuntje van het systeem is dat het een gesloten systeem is en daardoor niet onder de verplichte certificering van bodemsystemen valt. Daarnaast is de ondergrondse buffer, in tegenstelling tot andere systemen vrij van onderhoud.