Tags:

Ik ga een huis kopen in Den Bosch, maar wat houdt het energielabel eigenlijk in?

11 februari 2020

Een huis kopen doe je niet zomaar. Meestal hebben toekomstige huiseigenaren grondig over hun toekomstige woning nagedacht. Je kijkt naar de gewenste oppervlakte, de ligging van het huis, de tuin, het aantal kamers, de staat van de keuken en de badkamer. Maar denk je ook na over de maandelijkse energiekosten wanneer je op zoek bent naar een nieuwe woning? En wat zegt dat energielabel nou precies over de woning die je op het oog hebt?

Terugkerende kosten lopen op

De meeste woningzoekers weten vrij nauwkeurig welke maandelijkse hypotheeklasten ze kunnen dragen. En toch hoor je bij een bezichtiging van een huis zelden de vraag of de maandelijkse energielasten bekend zijn. Terwijl juist deze maandelijks terugkerende kosten op termijn flink oplopen. Daarom rijst de vraag: “Is het mogelijk om van tevoren een inschatting over de maandelijkse energiekosten te maken?”

Energielabel van je woning, terugkerende kosten lopen op

Voorlopig energielabel geeft slechts een grove indicatie van je toekomstige lasten

Elke woning heeft een voorlopig energielabel van de overheid meegekregen. Je ziet dit label ook op Funda. 

Zo zie je het Energielabel bij een koopwoning die op Funda staat.

Voorbeeld van voorlopig energielabel op Funda

Het label kent verschillende klassen: Klasse A (groen, heel zuinig woning) tot en met klasse G (rood, zeer onzuinige woning). De klassen geven een indicatie over hoe energiezuinig een woning is – en dat vergeleken met soortgelijke woningen. Een huis met klasse A heeft een verwarming die redelijk energiezuinig is, goede isolatie, dubbel glas en soms zonnepanelen. Over het algemeen is het voorlopige energielabel bepaald door de leeftijd van je huis. Huizen vanaf 1990 en jonger hebben daarom vrijwel altijd Klasse A, terwijl woningen die 80 jaar oud of ouder zijn al gauw richting de G lopen. In principe heeft elke woning in Nederland een voorlopig energielabel.

 

Definitief label verplicht bij verkoop woning

Vraag de verkoper van een woning om het definitieve label. De verkoper is verplicht om een definitief energielabel aan te vragen. Je kunt dat online aanvragen. Er wordt gevraagd om een vragenlijst over het huis in te vullen. Er zijn alleen wat administratiekosten mee gemoeid. Wanneer een huis wat in de verkoop staat geen definitief label heeft loopt de verkoper het risico op een boete van €170.

 

Je nieuwe woning meteen verduurzamen met Nu of Nooit

Tref je een woning met een gemiddeld energielabel en wil je kijken wat je kunt doen om je huis te verduurzamen? En vind je zelf aan de slag gaan met energiekosten saai of moeilijk? Maak dan gebruik van Nu of Nooit! Je krijgt professioneel advies en dat geeft sowieso een beter inzicht in hoe duurzaam je woning echt is. Met Nu of Nooit krijg je gratis energieadvies om je huis te verduurzamen twv €450. Daarin adviseren ze je ook de aantrekkelijke mogelijkheden voor financiering van duurzame verbeteringen. Wil je weten van de hoed en de rand, download dan de Nu of Nooit brochures.

Wil je meer weten? Laat HIER je gegevens achter en we nemen contact met je op.

Energielabel aanpassen na nemen van maatregelen

En heb je je woning dan aangepast, dan is het terecht dat ook je energielabel een upgrade krijgt. Zo ging de woning van Ronnie Hauwé, van energielabel G naar A! van Wist je dat je het energielabel van je woning kun je zelf aanpassen door met je DigiD in te loggen op je online woningdossier. Zorg dat je bewijs hebt van de maatregelen die je hebt genomen om je huis te verduurzamen. Een erkende deskundige zal het bewijs dan controleren. Daarna kan het label van je woning eventueel worden aangepast.