Tags:

Wanneer is een huis energiezuinig?

21 juli 2017

Elke investering in duurzaamheid levert natuurlijk een duurzamer huis op. Zonnepanelen zorgen voor groene energie, spouwmuurisolatie zorgt voor meer energiebesparing, en led-lampen in huis zorgen voor een goedkopere energierekening. Maar wanneer is je huis nou echt duurzaam? Wanneer mag je je huis groen of duurzaam noemen?

Labels
Met het energielabel van een huis kun je zien hoe groen een huis is. De labels worden aangeduid door middel van klassen. De klassen gaan van A t/m G. Waarbij het A-label voor energiezuinig staat en het G-label voor energieonzuinig. Het label van een huis wordt bepaald aan de hand van een vergelijking met andere vergelijkbare huizen. Elk huis moet voorzien zijn van een energielabel. In 2015 hebben alle huiseigenaren in Nederland een voorlopig energielabel gekregen. Dit label is in eerste instantie voorlopig, en het is verplicht om dit bij de verhuur of verkoop definitief te maken. Van de 3,2 miljoen huizen die in 2017 een energielabel hebben, hebben er 11% een A-label en 16% een B-label. Het A- en het B-label worden beide gezien als groen of energiezuinig.

Waardestijging
Het energielabel van je huis is niet alleen belangrijk om voor een duurzamer en comfortabeler huis. Eerder schreven we al over de waardestijging die een huis kan hebben door investeringen in energiebesparing. Aan de hand van de labeling van de huizen is er dus een sterke mogelijkheid dat je huis sneller verkocht wordt wanneer het een A- of een B-label heeft. Soms zelfs tegen een hogere prijs. Een investering in je huis op het gebied van duurzaamheid kan dus ook voordelig zijn wanneer je je huis gaat verkopen.

Ben je nu zelf benieuwd naar het energielabel van je huis? In 2015 heeft elk huis een voorlopig energielabel gekregen. Op onze website kun je zelf kijken welk energielabel jouw huis heeft. Vul uw gegevens in en wij sturen u het voorlopige energielabel van uw huis.