Verduurzaming van je woning, hoe pak je dat aan? Hans Schellings over verduurzamen- Mooi Bernhezerkrant

08 oktober 2018

Geitenwollen sokken
Hans Schellings, energieambassadeur van Bernheze

Zijn het nou echt allemaal van die geitenwollen sokken, al die mensen die met het milieu bezig zijn? Dat heb ik ook wel ooit gedacht, omdat ik er niks mee had, toen. Ligt het nou aan de levensfase waarin je zit of heeft iets je aan het denken gezet en nieuwsgierig gemaakt? Voor mij geldt dat laatste.

Energieadviseur
Met mijn praktijkervaring als timmerman, uitvoerder en aannemer ving ik steeds meer signalen op van het beter omgaan met materialen en brandstoffen en de vertaalslag van die ideeën naar de praktijk van vandaag. Ik ben me er echt in gaan verdiepen en heb de mogelijkheid gevonden om dit ook aan anderen over te brengen. Samen met dertien andere specialisten hebben we een coöperatie opgericht van onafhankelijke energieadviseurs, stuk voor stuk idealisten die dit naast hun eigen werkzaamheden doen.

Tegenwoordig bezoek ik huiseigenaren in hun woning en bespreken we de sterke en zwakke punten van hun woonbeleving. We bekijken de huidige staat en conditie van hun huis en gaan op zoek naar verbeteringen. Het pakt altijd goed uit, zo’n bezoek en als ik na een of twee weken een rapport met verbetervoorstellen nastuur krijg ik vaak nog een extra bedankje retour. Dit rapport geeft een verdere uitleg over wat we al besproken hebben met verwijzingen naar een bijlage of weblink.

Kortom, als je dat rapport nog eens rustig hebt nagelezen ben je klaar om je huis in de juiste volgorde naar een gezondere en zuinigere conditie te brengen, en in je eigen tempo. De gemeente Bernheze heeft toegezegd om voor haar inwoners 50 adviezen te subsidiëren.

Energieweverij
Op woensdag 10 oktober is er een inspiratiebijeenkomst van de Energieweverij, voor de derde keer alweer. Tijdens deze avond kun je je aanmelden voor een energieadvies op maat voor jouw woning. Mensen in Bernheze die al zo’n advies hebben gehad vertellen dan hoe zij dat hebben ervaren. Je kunt daarover met hen in gesprek gaan. De bijeenkomst is op 10 oktober vanaf 17.30 uur in CC de Wis in Loosbroek (Schaapsdijk 27, 5472 PD). De Energieweverij begint om 17.30 uur met broodjes en soep waarna om 18.00 uur de bijeenkomst van start gaat.

Noteer het alvast in je agenda! Aanmelden kan via www.brabantwoontslim.nl/energieweverij.

Er is geen kledingvoorschrift dus… de geitenwollen sok mag wel, maar moet niet!