Q & A, huiseigenaren

06 juni 2019

Wat kan ik nu al doen om mijn huis te verduurzamen?
Wat je ook kiest, energie besparen is altijd slim om te doen. Bijvoorbeeld door je huis goed te isoleren of zelf energie op te wekken met zonnepanelen. Maar kijk ook eens naar de elektrische apparaten in huis en je eigen stookgedrag. Door bewust om te gaan met energie bespaar je ook al veel. Een aantal tips:

  • neem in alle plannen, bijvoorbeeld als je gaat verbouwen, mee dat je huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat je nu aanpassingen doet, waar je later spijt van hebt;
  • als je gaat verbouwen, laat je dan adviseren door een energieadviseur (zie hiervoor ook advies);
  • heb je plannen om je keuken te verbouwen? Kies dan voor elektrisch koken. Een inductiekookplaat is dan meestal de beste oplossing. Ook als je niet gaat verbouwen, is elektrisch koken een optie;
  • koop alleen nog pannen die geschikt zijn voor elektrisch koken.


Welke stappen moet ik zetten om aardgasvrij te wonen?

Het vervangen van je cv-ketel door duurzame verwarming vaak pas de laatste stap. Het begint met goede isolatie, ventilatie en geschikte warmteafgiftesystemen, zoals vloerverwarming of radiatoren. Milieu Centraal laat in een helder overzicht zien hoe je in 6 stappen van het gas af gaat.


Waarom is isoleren zo belangrijk?

Isolatie is de beste manier om energie te besparen. Maar ook om je huis zo comfortabel mogelijk te maken. Met goede isolatie gaat er namelijk heel weinig warmte verloren. Zo heb je minder energie nodig om je huis te verwarmen en blijft de temperatuur in huis constant. In de winter blijft een goed geïsoleerd huis lekker warm, en in de zomer juist koel. Bij lage temperatuurverwarming, zoals met een warmtepomp, is isolatie de belangrijkste maatregel. Let er wel op dat goede isolatie ook vraagt om goede ventilatie. Er komt anders namelijk te weinig frisse lucht in huis, wat kan zorgen voor vochtproblemen.


Mijn cv-ketel gaat kapot. Wat doe ik nu?

Als de cv-ketel (bijna) aan vervanging toe is, is dat een goed moment om na te denken over alternatieven. Het vervangen van een cv-ketel voor een duurzaam alternatief gaat helaas niet altijd even makkelijk als het plaatsen van een nieuwe cv-ketel. Isoleren, een warmtepomp plaatsen, en vloerverwarming aanleggen kost meer geld dan simpelweg een vervanging van je ketel. Als je huis al goed geïsoleerd is, is het belangrijk dat  na te gaan of de huidige vloerverwarming al op lage temperatuur werkt . Of dat die geschikt is voor lage temperatuur. Dan is een warmtepomp meestal een goed alternatief.

Als dit niet het geval is, kies dan toch voor een (geleasde) cv-ketel. Kijk of een hybride warmtepomp een oplossing voor is. Je gebruikt dan alleen nog aardgas als de warmtepomp niet genoeg warmte kan leveren. Laat je hierover goed adviseren.

Waar laat ik een warmtepomp?
Een warmtepomp zelf is qua grootte vergelijkbaar met de cv-ketel. Vaak is er echter een behoefte om warm (douche)water te bufferen in een vat, waardoor er meer ruimte nodig is. Denk aan een hoog model koelkast waarin een warmtepomp en een buffervat zijn gecombineerd. Een complete warmtepomp is dus groter dan een cv-ketel en heeft vaak een binnen- en buitengedeelte. Als je kiest voor een warmtepomp is het nodig om ruimte te creëren in bijvoorbeeld de gangkast of op de plek van de huidige cv-ketel. Bij een warmtepomp met buitengedeelte (vergelijkbaar met een airco) moet ook ruimte vrijgemaakt worden in de tuin, op het balkon of op het dak. Hoe dit er uitziet hangt onder andere af van het type warmtepomp (lucht of water) dat wordt gebruikt.

Verbouwen? Waar moet ik dan rekening mee houden?
Zorg bij een verbouwing allereerst voor goede isolatie. Dat verdien je altijd terug, omdat je energierekening daarmee lager wordt. En kies bij de aanschaf van een nieuwe keuken voor een inductiekookplaat. Kijk ook wat een logische plek is in je woning voor een warmtepomp of aansluiting op het warmtenet. Dat is afhankelijk van welk alternatief er voor je wijk wordt gekozen. Sorteer voor op aardgasvrij en wees voorbereid wanneer de gemeente in de wijk start met de energietransitie.

In geval van een warmtenet, is het handig om op de begane grond alvast ruimte te maken voor een mogelijke afleverset. En bij een all electric-oplossing is er ruimte nodig voor verschillende installaties.

De lokale warmte-kaart geeft een mogelijke richting van wat een logisch alternatief is voor aardgas voor je buurt. Laat je altijd adviseren door een installateur of een energie-adviseur over de mogelijkheden om aardgasvrij te worden. Neem tot slot in al de plannen mee dat je huis in de toekomst geen aardgasaansluiting meer heeft. Dit voorkomt dat je nu aanpassingen doet, waar je later spijt van krijgt.

Wat doet aardgasvrij met de waarde van mijn huis?
Een goed geïsoleerde woning dat klaar is voor de toekomst, is waardevast. Isolatie zorgt voor comfort met een lagere energierekening. Dit komt ten goede aan de waarde van de woning. In de toekomst zal dit een steeds grotere rol gaan spelen.

Is er een indicatie hoeveel mijn woning in waarde stijgt?
Dit is afhankelijk van de woning, de prijsklasse waarin de woning valt en in welke gemeente/wijk je woning staat.

Kost het geld om een gasaansluiting te verwijderen?
Ja, dit kost geld. Het bedrag verschilt per netbeheerder.  Je kunt de gasaansluiting ook alleen laten ‘afdoppen’. Dan wordt de leiding afgesloten maar niet volledig verwijderd. Mocht je hem dan op een later moment weer willen aansluiten kan dat. Maar ook hier zijn kosten aan verbonden.


Wat zijn de maandelijkse financiële voordelen als mijn gasaansluiting is verwijderd?

Zonder gasaansluiting betaal je geen vastrecht meer voor de gasaansluiting en de gebruikskosten vervallen. De financiële voordelen verschillen per woning.

Ik heb net een nieuwe cv ketel gekocht en de keuken verbouwd met een gaskookplaat. Wat moet ik nu doen?
In dat geval is het voor nu logischer om nog even op gas door te gaan, totdat er zich een natuurlijk moment voordoet om alsnog aardgasloos te worden.

Over een paar jaar zijn de investeringen die ik heb gedaan in woning met cv-ketel en keuken met gaskookplaat waardeloos. Kan ik schadeloos gesteld worden?
In Nederland zullen veel mensen hier tegenaan lopen. Dit betekent dat het Rijk en gemeenten moeten nadenken over oplossingen, bijvoorbeeld over nieuwe financiële regelingen.

Hoeveel gaat het kosten om aardgasvrij te worden?
Het is heel moeilijk te zeggen wat de kosten voor elke individuele woningeigenaar precies zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de staat en grootte van de woning en de maatregelen waarvoor je kiest. Als een grote renovatie nodig is, vraagt dit investeringen. Vaak staan tegenover deze investeringen weer besparingen, door het isoleren van de woning. Bovendien kun je zelf energie opwekken door bijvoorbeeld zonnepanelen te plaatsen.

Wie betaalt het aardgasvrij worden?
De kosten van de overgang naar een aardgasvrije woning liggen in principe bij de woningeigenaar. Daarnaast zijn er kosten voor de aanpassing van het energienetwerk en de openbare ruimte. Deze kosten liggen bij de netbeheerder en de overheid, Betaalbaarheid van de energietransitie heeft momenteel veel aandacht De verwachting is dat in het Klimaatakkoord financiële regelingen voor eigenaren worden opgenomen.

Hoe duur is het verwarmen van de woning met aardgas ten opzichte van elektriciteit?
Heb je al een goed geïsoleerd huis, dan kan een warmtepomp goedkoper zijn. Dit is niet altijd zo. All-electric oplossingen zijn in het gebruik waarschijnlijk voordeliger. De prijs van aardgas gaat omhoog, terwijl die van energie daalt. Maar voor een elektrisch verwarmd huis is een duurdere installatie nodig. Het is verstandig om dit voor je situatie goed te laten doorrekenen. Neem contact op met Brabant woont Slim.