Q & A, algemeen - koken

06 juni 2019

Kan ik beter alleen of samen met de buren iets doen?
De meeste mensen krijgen dezelfde oplossing als hun buren. Dit is bijvoorbeeld het geval wanneer een gebouw of wijk collectief worden aangesloten op een warmtenet. Als jij of je buren kiezen voor een elektrisch verwarmde woning kan dat meestal ook individueel, maar in een stedelijke omgeving is het beter om dit ook collectief te regelen. Kijk dus bij de voorbereiding welke plannen een gemeente heeft  voor de wijk. Praat met de buren over mogelijke alternatieven. Energie is een collectieve voorziening die, zeker in een stedelijke omgeving, efficiënter en effectiever op collectief niveau kan worden geregeld.

Kunnen we iets collectief doen, bijvoorbeeld met onze buren?
Als inwoner van een buurt ken je je omgeving het beste. Kijk met de buurt naar alternatieven voor het beperken van de kosten.  Bijvoorbeeld door samen met je buren te kijken naar het aanschaffen van zonnepanelen of een warmtepomp.


Vanaf wanneer kan ik geen gebruik meer maken van aardgas om te koken en mijn huis en water te verwarmen?

Het is nu (juni 2019) nog niet bekend wanneer in je buurt geen aardgas meer beschikbaar is. Pas als er een goed alternatief is, kan er sprake zijn van het afsluiten van aardgas. Dit zal een geleidelijk proces zijn en er is altijd sprake van een overgangstermijn. In 2030 zal er geen Gronings aardgas meer zijn, maar is er nog wel (buitenlands) aardgas beschikbaar. In 2050 moeten alle buurten aardgasvrij zijn,


Wat is een goed alternatief voor koken op gas?

Elektrisch koken kan op een keramische- of elektrische kookplaat of fornuis. Koken op inductiekookplaten lijkt het beste alternatief voor op koken op gas. Koken op inductie is energiezuiniger en veiliger. Daarnaast is een inductiekookplaat makkelijker schoon te maken.


Kunnen mijn pannen ook op een inductiekookplaat?

Dat hangt af van wat voor pannen je nu hebt.  Moderne pannen met een dikke bodem zijn bijna altijd geschikt voor inductie. Je kunt controleren of je pannen geschikt zijn door er een magneet tegenaan te houden. Blijft de magneet kleven, dan zijn je pannen geschikt voor inductie. De meest gehoorde opmerking in winkels en bij klanten is dat je bij de overstap van gas naar inductie nieuwe pannen moeten kopen. Dit omdat bij gebruik van pannen op gas de bodem hiervan kromgetrokken zou kunnen zijn. Dit verhaal gaat echter over keramische kookplaten, maar niet over inductie. Aangezien inductie tot maximaal 3 cm. boven de zone de warmte kan overdragen is een niet-vlakke onderzijde van de pan geen enkel probleem.


Is koken op inductie gevaarlijk?

Koken op inductie is veel veiliger dan koken op gas. Je kookt niet op open vuur en de temperatuur van het fornuis is makkelijker te controleren. De kans dat iemand zich verbrandt is bij koken op inductie dan ook veel kleiner dan bij koken op gas. Ook is bij het afhalen van de pan is de plaat niet heet. Als u de pan van de warmtebron afhaalt, gaat de plaat automatisch uit. Dan blijft het dus niet per ongeluk aan staan.


Kan ik mijn huis van het aardgas afhalen, maar wel blijven koken op gas?

Sommige mensen vinden het fijn om op gas te koken en willen dat graag behouden. Dit is een meer gehoord argument en logisch in een overgangsperiode, waarbij iedereen nog moet wennen aan het (langzaam) verdwijnen van het aardgas. Toch zullen we in de toekomst uiteindelijk allemaal niet meer op gas kunnen koken. In de periode daar naartoe zullen er op een gegeven moment ook geen gasfornuizen en pannen voor gasfornuizen meer worden verkocht. En wanneer je een warmtepomp of all-electric oplossing hebt, is het duur en onhandig om daarnaast ook aangesloten te blijven op het gasnet (denk aan de kosten en ruimte die een gasaansluiting in beslag neemt).


Moet er een extra stoppen groep komen als ik elektrisch wil koken?

Wanneer je elektrisch wil koken is het van belang dat de keuken een juiste, veilige elektra-aansluiting heeft. Inductie, keramische en elektrische kookplaten of fornuizen sluit je namelijk niet aan op een normaal stopcontact, maar op een perilex wandcontactdoos. Daarnaast moet de kookgroep in de meterkast voldoende elektriciteit leveren. Als dit niet het geval is, bestaat het risico dat de stoppen doorslaan. De aansluitwaarde van de betreffende elektrische kookplaat is een belangrijk uitgangspunt. In het geval van een kookplaat dient dan vaak een 2x230V eindgroep te worden geplaatst, en bij de nog zwaardere elektrische kookplaten zelfs een 3-fasen (400V) krachtgroep. Zoek dit als eerste uit om vast te stellen of meterkast aanpassingen noodzakelijk zijn.

Let op: heb je geen ervaring met elektra of elektrische installaties? Ga dan niet zelf aan te slag. Schakel een erkende elektra installateur in.