Tags:

Optimale ventilatie bij goede isolatie

03 maart 2017

Steeds meer huizen worden geïsoleerd en dit kunnen wij natuurlijk alleen maar toejuichen. Wat bent u allemaal goed bezig! U woont comfortabeler, duurzamer en goedkoper maar heeft u ook nagedacht over de ventilatie van uw woning? Isolatie en ventilatie gaan namelijk hand in hand. Uw huis moet blijven ademen. Wie zijn huis niet goed ventileert, kan tegen verschillende problemen aan lopen. Vochtproblemen en schimmel op de muren bijvoorbeeld. Dit is niet alleen ‘ongezond’ voor uw huis, maar ook voor u! Tijd om hier eens wat meer aandacht aan te besteden, dus.

Vroeger en nu
In oude huizen zonder isolatie is ventilatie iets wat vanzelf gaat. Via naden en kieren van het huis werd oude lucht vervangen door verse buitenlucht. Nu zijn de meeste huizen goed geïsoleerd en dit staat ventilatie in de weg. De naden en kieren zijn verdwenen en het is moeilijker om lucht te verversen wanneer er geen mogelijkheid is om te ventileren.

Belang van ventilatie
Wie zijn huis goed ventileert, heeft minder last van allergieën, luchtwegproblemen en irritatie van slijmvliezen. Dit geldt zeker voor oudere mensen en mensen die al ziek zijn. Ventileren is trouwens niet hetzelfde als luchten; een raampje openzetten voor 15 minuten is helaas niet voldoende. Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de lucht en het is niet alleen belangrijk voor uw gezondheid maar ook vocht, warmte en stank worden afgevoerd middels ventilatie.

Isoleren en ventileren
In goed geïsoleerde woningen zijn naden en kieren vaak helemaal dicht gemaakt. Dit komt de ventilatie van uw woning zoals eerder gezegd echter niet ten goede. Luchtverversing gaat hierdoor niet vanzelf en u moet hierdoor zelf actief ventileren middels een ventilatiesysteem. Houd dus uw ventilatieroosters altijd open of kijk eens naar andere manieren van mechanische ventilatie. Wie zijn woning nog moet gaan isoleren, doet er verstandig aan om in zijn plan voor isolatie ook ventilatie mee te nemen. Wanneer u een goed plan heeft voor isolatie in combinatie met ventilatie, voorkomt u dat u op een later tijdstip een slecht geventileerd huis hebt en onverhoopt geld moet uitgeven aan ventilatiemaatregelen.

Bent u van plan om de ventilatie in uw woning te gaan optimaliseren? Goed nieuws: er is aanvullende subsidie voor een energiezuinig ventilatiesysteem. Ga vooral ook aan de slag met het isoleren van uw woning. Er is namelijk subsidie wanneer u minstens twee energiebesparende maatregelen aanbrengt in uw woning. Voor meer informatie kunt u het subsidiepakket aanvragen op onze subsidiepagina!