Tags:

Nieuwe lampen in huis: wat led je?

31 mei 2017
We horen vaak dat mensen het aanschaffen van ledlampen uit de weg gaan. We kennen twee grote nadelen van ledlampen. In aanschaf zijn de lampen best duur. Ook geven de lampen een koel en sfeerloos licht. Echter, zijn deze nadelen wel échte nadelen? Of kan je die lampen beter gewoon aanschaffen? Wij vertellen je het!

Praktische manier van energie besparen

Eerder gaven we al een aantal praktische tips om energie te besparen. Zo kun je je was beter buiten ophangen dan drogen in de wasdroger. Zeker als het zo’n lekker weer is als nu! Het besparen op verlichting vinden wij eigenlijk ook een praktische manier van energie besparen: je hoeft geen persoonlijk advies aan te vragen, er komt geen aannemer over de vloer en je hebt geen troep! Makkelijk, toch? Jij gaat gewoon naar de winkel en koopt de ledlampen die je wilt hebben. Klaar!

Warme verlichting door led?

Toen ledlampen net op de markt kwamen, waren het kille lampen. Te kil voor in de woonkamer. Om deze reden kiezen veel mensen nog steeds voor gloeilampen en halogeenlampen. Een gezellige, warme woonkamer is het resultaat.
Wist je dat je tegenwoordig ook ledlampen kunt aanschaffen die écht warm licht geven? Ledlampen zijn er in alle soorten, maten en tinten. De tijd dat ledlampen alleen nog maar kil licht gaven is voorbij! Let bij het kopen van ledlampen op de kleurtemperatuur. Deze geeft aan of er van een lamp koel of warm licht komt. De kleurtemperatuur ligt tussen 1.200 en 10.000. Die waarde van 1.200 is te vergelijken met kaarslicht en die van 10.000 met tl-verlichting. Een goede referentie om mee te nemen bij de aankoop van ledlampen!

Besparen met ledjes

Een ledlamp is maar liefst 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. In Nederlandse huishoudens branden er toch nog gemiddeld 11 gloeilampen en 13 halogeenlampen. Zonde, als je deze lampen zou vervangen, bespaar je toch weer op je energierekening.
Als je 11 gloei- en halogeenlampen in de huiskamer en keuken vervangt voor ledjes, geeft dat een besparing van zo’n €30,- per jaar op je energiekosten. Vervang je ook de andere lampen in je huis, komt daar nog eens €15,- per jaar bij. En ze gaan écht heel lang mee. Zo’n 15.000 branduren, hebben ze. Dit terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren mee gaat.
De aanschaf van ledlampen is misschien in één keer een grote uitgave. Toch is de besparing die het oplevert een flinke. Daarbij spaar je het milieu. Heb jij trouwens veel spaarlampen in huis? Deze hoef je niet meteen te vervangen. Ze zijn bijna net zo zuinig als ledlampen.

Wil jij meer praktische tips voor energiebesparing en lekker aan de slag? Lees ze hier en hier.