Tags:

Kabinet wil gaskraan helemaal dichtdraaien in 2030

30 maart 2018

Na de recente nieuwsuitzendingen is er in Nederland, terecht en onterecht veel ophef ontstaan over de plannen van het kabinet, waarbij zij de aanschaf van een gasgestookte CV-ketel in 2021 willen verbieden. Dat deze plannen er liggen, geeft de urgentie aan van een gasloze toekomst. Echter vergt dit voor huishoudens soms drastische maatregelen, zowel financieel als uitvoerend. Brabant Woont Slim helpt u met kennis en advies om uw cv-ketel te vervangen naar een duurzaam gasloos alternatief.

Er zijn meerdere mogelijkheden voor een gasloze woning. Om u kennis te laten maken met de verschillende mogelijkheden, publiceren wij binnenkort een reeks “Hoe maak ik mijn woning gasloos?” waarin we verschillende duurzame maatregelen de revue laten passeren. Het is belangrijk om u goed te laten informeren voordat u overstapt op duurzame maatregelen, om zo eventuele tekortkomingen en teleurstellingen te voorkomen. Er is immers kennis en expertise nodig om uw woning op de juiste manier te verbouwen naar gasloos. Vraag daarom eerst een Brabant Woont Slim advies aan voordat u stappen neemt!

Goede isolatie is noodzakelijk
Voordat u zich gaat verdiepen in duurzame systemen, zult u eerst moeten kijken of uw woning wel voldoende geïsoleerd is. Dit is belangrijk om het nieuwe systeem optimaal te laten presteren, omdat deze vaak wat langer de tijd nodig heeft om uw woning te verwarmen. Vaak werken deze systemen op elektriciteit, waardoor uw gasverbruik daalt en u gaat besparen op de gasrekening. Dat houdt echter wel in dat de elektriciteitsrekening stijgt, maar door duurzame opwerk van energie van bijvoorbeeld zonnepanelen stookt u kosteloos. Het overstappen op een duurzaam systeem heeft daarom ook voordelen, met name voor uw portemonnee.

Wat kost gasloos?
Het vergt inderdaad een investering om over te stappen op een gasloos systeem. Als voorbeeld nemen we een woning die overgaat op gasloos met een warmtepomp, inductiekookplaat en zonnepanelen. De aanschaf van een hybride waterpomp varieert tussen de € 3500,- en € 5000,- euro, en een volledige warmtepomp tot € 11.000. Om helemaal gasloos te wonen, zult u ook een gasloze inductiekookplaat nodig hebben, die ca. € 1000,- kost. Overweeg de aanschaf van zonnepanelen om in uw energiebehoefte te voorzien, kosten ca. € 4.400 voor 10 zonnepanelen en u woont gasloos. Ervan uitgaande dat u volledige gasloos gaat wonen met een volledige warmtepomp, inductiekookplaat en zonnepanelen kost dit u € 16,400. Echter is er subsidie op de aanschaf van een warmtepomp (adviseer bij ons welke warmtepompen vergoed worden), zodat u ongeveer € 2400,- terugkrijgt. Daarnaast kunt u ook gebruik maken van de btw teruggave op de aanschafprijs van uw zonnepanelen, wat weer eens € 750,- subsidie oplevert bij 10 zonnepanelen. Totale kosten om gasloos te wonen: € 13.250. In de praktijk liggen de kosten vaak tussen de € 6500,- en € 14.000,-.

Wat bespaart u met deze maatregelen?
De duurzame maatregelen kunnen u zo’n € 1575,- per jaar besparen! Het meeste rendement haalt u uit isolatie en zonnepanelen. Dat u daarbij geen gas meer hoeft te betalen, draagt bij aan de besparingen. Daarnaast zijn de duurzame maatregelen niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu.

Wij begrijpen dat gasloos wonen nog onbekend terrein is voor vele woningeigenaren. Natuurlijk kunt u bij ons alvast advies aanvragen over deze maatregelen. Voor meer informatie neemt u contact op met Brabant Woont Slim.

(Bron: Milieucentraal)