Tags:

Is overstappen naar een warmtepomp iets voor u?

31 januari 2018

Om te beginnen zullen we kort uitleggen wat een warmtepomp nu eigenlijk is. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of het grondwater en zet dit om naar een bruikbare temperatuur. Daarnaast gebruikt de warmtepomp stroom om te kunnen werken, waardoor de stroomrekening toe zal nemen. Daar staat echter tegenover dat je veel minder, of zelfs géén gas gebruikt.

Met de plaatsing van zonnepanelen kan het extra stroomverbruik weer worden gecompenseerd, waardoor u (bijna) kosteloos uw huis verwarmd. Zo verwarmt de warmtepomp op milieuvriendelijke wijze uw verwarming van uw huis en zorgt deze voor warm water in de douche en in de keuken. Daarnaast is een warmtepomp vele malen duurzamer dan een CV-ketel, je CO2-uitstoot voor verwarming kan met een hybride waterpomp maar liefst 40% dalen en met een volledige waterpomp is dat al 60%! In 2016 hebben maar liefst 180.000 huishoudens hun huizen al verduurzaamd met een warmtepomp, en dit worden er in de toekomst alleen maar meer.

Wanneer is een warmtepomp iets voor u?
Heeft u een al wat oudere combiketel? Dan is dit het moment om alvast uit te zoeken of u kunt overstappen op een (hybride warmtepomp). U kunt dan snel handelen wanneer uw huidige ketel het van ouderdom begeeft.

Is uw huis al voorzien van goede isolatie? Dan is een warmtepomp een goede volgende stap naar de verduurzaming van uw huis. Het is belangrijk om uw huis goed te isoleren voordat u overstapt naar een warmtepomp.

Twijfelt u over de kosten van een warmtepomp? Tot 2021 kunt u subsidie krijgen op een warmtepomp, alhoewel het bedrag afhankelijk is van de soort warmtepomp die u aanschaft.

Heeft u vloerverwarming of een ander lage temperatuursysteem zoals bijvoorbeeld wandverwarming of speciale radiatoren voor lage temperatuur? Dan is dit de ideale combinatie voor een warmtepomp!

Geen plannen voor vloerverwarming, maar toch een warmtepomp? Soms is het mogelijk om bestaande radiatoren te gebruiken, indien de capaciteit voldoende volstaat. U kunt ook nog overwegen om één of meerdere radiatoren te vervangen door een speciale lage temperatuur radiator.