Tags:

Energieneutraal wonen, wat is dat?

26 september 2017

Het is een vaakgehoorde term en ook op onze website gebruiken we hem vaak: energieneutraal wonen. Maar wat is energieneutraal wonen nou precies en wanneer is een huis energieneutraal?

Wat is energieneutraal?
Een energieneutrale woning heeft geen of zeer lage energiekosten. Dat wil zeggen dat de energie in de woning in balans is. De energie die verbruikt wordt en de energie die opgewekt wordt zijn ongeveer gelijk. In deze milieuvriendelijke en comfortabele woningen tocht het niet, is het gelijkmatig warm, voelen de vloeren niet koud aan en er is steeds aanvoer van verse lucht. Een term die ook vaak gebruikt wordt bij energieneutralen woningen is ‘Nul-op-de-meter’. Nul-op-de-meter betekend dat er gemiddeld over het hele jaar genomen niets op de meter staat. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een huis in de winter wel energie van een energiebedrijf nodig heeft omdat er te weinig energie zelf opgewekt wordt (bijvoorbeeld door middel van zonnepanelen), maar dat er in de zomer dan weer energie wordt geleverd aan een energiebedrijf. Over het hele jaar gemeten heb je dan nul op de meter staan.

Waarom kiezen voor energieneutraal?
Energieneutraal wonen is natuurlijk een duurzame oplossing. Een lang energieverbruik en zelf energie opwekken is goed voor het milieu. Daarnaast is een energieneutrale woning erg comfortabel. Het tocht bijvoorbeeld niet, het is gelijkmatig warm in het hele huis en er is altijd toevoer van verse lucht. Dit is comfortabel en gezond om in te leven. Naast duurzaam en comfortabel is een energieneutrale woning op de lange termijn vaak ook zeker goedkoper. De energierekening is namelijk een stuk lager. Het vergt natuurlijk wel een investering om een huis energieneutraal te maken.

Hoe kun je energieneutraal wonen bereiken?
Energieneutraal wonen is mogelijk bij heel veel woningen. En zeker niet alleen bij nieuwbouwwoningen. Een bestaande woning kan ook prima energieneutraal gemaakt worden. Onderdelen die vaak gebruikt worden in een energieneutraal huis zijn:

Zeer goede isolatie van het dak, de muren of de vloer
HR++ glas of triple glas
Geen of nauwelijks kieren
Een ventilatiesysteem
Vloerverwarming
Zonnepanelen
Meetapparatuur om te zien wat er verbruikt wordt

Wil je nou nog meer weten over energieneutraal wonen? Vraag geheel vrijblijvend een inspiratieboekje aan of vraag persoonlijk advies aan via onze website.