Tags:

Huis meer waard door investering in energiebesparing?

14 juni 2017
Voor veel woningeigenaren is de terugverdientijd een belangrijke factor bij het investeren in energiebesparing. Als die terugverdientijd meer dan 5 jaar is, dan doen mensen het vaak niet omdat zij denken dat ze over vijf jaar niet meer in hetzelfde huis zullen wonen. De nieuwe eigenaar zal echter wel besparen op zijn energierekening dus betekent dat dan niet dat je huis meer waard is?
Woningen met een hoger energielabel worden vaak sneller verkocht en tegen een hogere prijs. Aan de ene kant is dat ook logisch: investeringen in energiebesparing zijn een goed voorbeeld van zogenaamde infrastructurele veranderingen. Als je je keuken aanpast, is dit een esthetische verandering. De potentiële koper kan wel een andere smaak hebben qua keuken, maar die spouwmuurisolatie in je huis vindt hij nooit lelijk, die is altijd goed!
Aan de andere kant is woningisolatie een goed voorbeeld van experience good. Het voordeel merk je pas als je je huis geïsoleerd hebt. En voor de koper is dat extra lastig want hij kent het huis niet zonder de isolatie en kan het dus niet vergelijken met de oude situatie. De energierekening hangt daarnaast ook niet alleen af van de energiebesparende maatregelen. Ook het aantal bewoners, hoe vaak de bewoners thuis zijn en hoe koud de winter is telt mee. Lastig te vergelijken, dus!
Het is onmogelijk om precies te zeggen met hoeveel de waarde van je woning precies stijgt als je investeert in energiebesparing. Eigenlijk is dat ook wel logisch. Als je het andersom stelt kun je ook de vraag stellen hoeveel je precies meer zou willen uitgeven voor hetzelfde huis als het geïsoleerd zou zijn. Ook die vraag is moeilijk te beantwoorden.
Toch is het belangrijk om te blijven investeren in energiebesparing. Want als jij je huis wilt gaan verkopen is jouw huis nóg interessanter voor een potentiële koper. Als er twee huizen in dezelfde straat te koop staan en die van jou is goed geïsoleerd en de andere niet, dan is de kans groot dat jouw huis sneller verkocht is. Jouw huis is het meest zuinig en het meest comfortabele van de straat of wijk. En ook al vliegen huizen als warme broodjes over de toonbank, dit speelt toch mee in de gedachten van de koper.
Investeer niet alleen in energiebesparing maar let ook op bij de keuze van de makelaar. Zoek een makelaar die enthousiast kan vertellen over energiebesparing en zorg dat het energielabel en de verbeteringen duidelijk op Funda staan. Leg zelf ook uit hoe behaaglijk je woont en hoe fijn die lage energierekening is!
Wil jij weten hoe het ervoor staat met jouw energieverbruik? Doe de gratis energiecheck. Je ontdekt dan binnen een paar minuten hoeveel energie jij bespaart en of dit meer of minder is dan jouw buren!