Tags:

Huis koel zonder airco!?

03 juli 2017

Het is inmiddels alweer juli en we zijn over de helft van het jaar. Wat betekent: het is zomer! Dat betekent ook dat het de komende periode (hopelijk) lekker warm buiten gaat zijn. Helaas brengt lekker weer soms ook minder fijne dingen met zich mee. Vaak is het in huis ook erg warm en is het huis moeilijk koel te houden. Vaak lijkt een airco aanschaffen de enige oplossing om het huis koel te houden. Maar wat als dit niet de enige oplossing is? Hieronder een aantal tips om je huis koel te houden zonder een airco:

1.  Ga verwarming van je huis tegen
Sluit alle zonneschermen omlaag en doe je gordijnen dicht. Zorg ervoor dat het warme zonlicht je huis niet binnen kan dringen. Als je huis overdag niet veel opwarmt, kun je het makkelijker koel houden. Wees niet bang dat er geen frisse lucht meer binnen komt, in de avond kunnen de ramen weer open.

2. Isoleer je huis goed
Het goed isoleren van je huis zorgt er in de winter niet alleen voor dat de koude lucht buiten blijft, het zorgt er ook voor dat het in de zomer wat koeler blijft.

3. Ventilatie
Ook schone lucht is belangrijk in een warm huis. Wanneer de luchtvochtigheid hoog is transpireer je sneller waardoor de gevoelstemperatuur een stuk hoger is. Zorg er dus voor dat de luchtvochtigheid in huis laag is.

4. Ga voor een ventilator in plaats van een airco
Een airco is over het algemeen niet erg energiezuinig. Een veel energiezuiniger alternatief voor een airco is een ventilator. Deze brengt ook al veel verkoeling op een warme dag. Mocht je nou toch nog een airco willen aanschaffen? Kies dan voor een zogenaamd ‘splitmodel’ met het A+ label. Dan is de airco in ieder geval zo energiezuinig mogelijk. Zorg er ook voor dat de airco zo energiezuinig gebruikt wordt. Dus stel bijvoorbeeld de temperatuur niet kouder in dan nodig is.

Met deze tips wordt het niet al te warm in huis deze zomer. Hopelijk heb je er wat aan! Wil je meer weten over bijvoorbeeld energieverbruik? Doe dan onze energiecheck