Tags:

Vakantie: je huis energiezuinig achterlaten

21 juli 2017

Ga je deze zomer ook weer op vakantie? Dan is het belangrijk dat je tijdens je vakantie je huis zo energiezuinig mogelijk achterlaat. Er zijn namelijk een groot aantal apparaten die je tijdens je vakantie toch niet gebruikt en die daarom uit kunnen. Hieronder vind je een aantal tips die je kunt gebruiken om je huis zo energiezuinig mogelijk achter te laten als je op vakantie gaat.

1. Koelkast
De koelkast is een van de apparaten die natuurlijk niet gebruikt worden als je op vakantie gaat. Zet je koelkast op de vakantiestand zodat hij minder energie verbruikt. Een maatregel die nog zuiniger is, is natuurlijk de koelkast helemaal uit zetten. Ruim de koelkast uit, zet de koelkast helemaal uit en zet de deur op een kiertje. Dit zorgt ervoor dat er geen schimmels kunnen ontstaan. Vaak moet je wel even iets tussen de deur steken omdat een koelkast vaak vanzelf dicht valt. Hetzelfde kun je natuurlijk doen met de diepvries.

2. Lampen
Het is handig om een lampje aan te laten staan om je huis er bewoond uit te laten zien. Als je dit graag wilt doen, gebruik dan een tijdklok. Een tijdklok zorgt ervoor dat de lamp niet de hele dag aan staat, maar dus ook af en toe uit. Een lamp met een tijdklok gebruiken levert een win-win-situatie op. Je huis ziet er nog bewoonder uit doordat er af en toe een lamp uit- en aan gaat, en het bespaart energie omdat er niet twee weken achter elkaar een lamp staat te branden. Gebruik natuurlijk ook altijd ledlampen.

3. Stand-by
Zet alle apparaten die je niet gebruikt, dus die normaal gesproken op stand-by zouden staan, helemaal uit. Trek de stekkers uit het stopcontact om ervoor te zorgen dat ze geen stroom meer verbruiken. Zet ook de thermostaat helemaal omlaag. Het is niet nodig om het huis te verwarmen als je er toch niet bent.

Wil je nou zelf ook energie besparen als je niet op vakantie bent? Doe dan onze bespaartest. Zo kun je zien dat energie besparen helemaal niet moeilijk hoeft te zijn.