Tags:

Btw voor je zonnepanelen terugvragen?

18 augustus 2017

Heb je zonnepanelen op je dak liggen of ben je geïnteresseerd in het opwekken van zonne-energie door middel van zonnepanelen? Bij aanschaf van zonnepanelen kun je de btw voor de aanschaf en de installatie terugvragen. Het gaat hierbij om 21% btw. Zo worden je zonnepanelen een stuk goedkoper. Wanneer je zelf energie opwekt met zonnepanelen, mag je gezien worden als ondernemer. Dit betekend dat je geen btw hoeft te betalen over het materiaal, maar wel over de opgewekte energie. Echter is dat een laag bedrag. Hoe je de btw over het materiaal en de installatie kunt terugvragen, lees je hieronder:

Stap 1: meld je aan als ondernemer
Zoals bovengenoemd zul je ondernemer moeten zijn om de btw op de zonnepanelen terug te kunnen vragen. Om dit voor elkaar te krijgen moet je je dus aanmelden als ondernemer bij de belastingdienst. Om dit te doen kun je het formulier ‘Opgaaf zonnepaneelhouders’ gebruiken. Dit formulier is te vinden op de website van de belastingdienst. Let erop dat je de tijd hebt tot en met een maand na het kwartaal waarin je je zonnepanelen hebt aangeschaft. Ook moet de energierekening op jouw naam staan.

Stap 2: bevestiging ontvangen
Na een aantal weken ontvang je bevestiging van de belastingdienst dat je aangemerkt bent als ondernemer. Bij deze bevestiging ontvang je inloggegevens die je kunt gebruiken om de aangifte te doen.

Stap 3: aangifte doen
Nu is het zaak om ieder kwartaal aangifte te doen. Dit is verplicht voor ondernemers. De btw die je over de opgewekte stroom betaald hoef je gelukkig niet zelf uit te rekenen. De belastingdienst heeft hiervoor forfaits (standaardberekeningen) gemaakt. Het opwekvermogen van je zonnepanelen bepalen voor een heel jaar hoeveel btw je over de opgewekte stroom betaald.

Wil je nou zelf ook aan de slag met zonnepanelen? Op onze website kun je checken of je dak geschikt is voor zonnepanelen. We laten ook zien hoeveel zonnepanelen op uw huis geplaatst kunnen worden, wat dit oplevert én hoe snel u uw investering terug verdient.