Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 8. Verwarmen met lage temperatuur

11 maart 2019

Bij lage temperatuurverwarming denken veel mensen al dat het kouder in huis is, maar niets is minder waar! Last van koude voeten? Dan is lage temperatuurverwarming juist iets u voor! 

Een huidige cv-ketel verwarmt het water van een woning van 60 tot 80 graden. Dit is een hoge temperatuur om het huis mee te verwarmen. In de toekomst zal dit echter drastisch gaan veranderen en zullen woningen overstappen op verwarming met lage temperatuur. Daarbij wordt het water verwarmt tot 40 graden, zoals bij een warmtepomp of warmtenet sprake kan zijn. Grote kans dus dat u in de toekomst uw huis gaat verwarmen met een lage temperatuur. Dat betekend dus niet dat uw huis kouder is, maar dat de temperatuur waarmee verwarmt wordt lager ligt.

Uw huis blijft gewoon comfortabel warm, alleen is de efficiënte verspreiding van warmte aan de lucht belangrijk. Daarom is het praktisch om het warme water op veel plekken in aanraking te brengen met de lucht, zoals bij bijvoorbeeld vloerverwarming of lage temperatuurradiatoren het geval is. Wellicht zijn uw radiatoren daarom aan vervanging toe, wanneer u overgaat op lage temperatuurverwarming. Ook bij verwarmen met lage temperatuur is goede isolatie essentieel.

Wat merk ik van een verwarming met lage temperatuur?
U zult uw huis anders moeten verwarmen dan u gewend bent, omdat het huis inmiddels goed geïsoleerd is. Daardoor staat het systeem altijd aan, maar wordt het huis ook nooit echt koud. Dit is zuiniger omdat er altijd maar een paar graden bij verwarmt hoeft te worden, en dat is duurzaam. Daarnaast is uw huis altijd consistent warm en indien u kiest voor vloerverwarming heeft u geen lawaaierige radiatoren meer in huis. Met vloerverwarming heeft u ook geen koude voeten meer. Helaas werkt het systeem wel wat traag, het duurt wat langer om het huis extra bij te verwarmen. Er zijn ook redelijk wat maatregelen nodig, zoals goede vergaande isolatie, een nieuw ventilatiesysteem en eventueel speciale radiatoren en vloer- of wandverwarming.

Zien hoe vloerverwarming voor LTV wordt aangebracht en wat voor comfort het oplevert?
Bekijk dan het filmpje!

Wilt u weten of lage temperatuurverwarming geschikt is voor uw woning? Neem dan contact op met Brabant Woont Slim!