Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 7. Zonneboiler

04 februari 2019

Houdt u er ook van om heerlijk en warm te badderen? En staan de kinderen soms ook urenlang onder de douche? Met een zonneboiler bespaart u dan aanzienlijk op de stookkosten, en er zit momenteel ook nog subsidie op!

Een zonneboiler is een systeem dat voor warm water zorgt. Daarmee bespaart u bijna de helft op uw energieverbruik voor warm water. Doordat uw huis verwarmt wordt met zonne-energie verwarmt u milieuvriendelijk zonder aardgas, het zonlicht raakt nooit op en er komt geen CO2 vrij. In de zomer heeft u dus volop water, terwijl in de winter uw combiketel of warmtepomp voor warm water zorgt. Zonneboilers leveren ook warmte in de winter. Een zonneboiler is vooral interessant als je hem combineert met een hybride warmtepomp, met een extra groot boilervat en bij voorkeur vloerverwarming (ook een manier om de warmte te bufferen, efficiënt te gebruiken).

Een zonneboiler is met name interessant wanneer er veel warm water wordt gebruikt. In combinatie met zonnepanelen bespaar je het meest op CO2-uitstoot en is uw huis in principe klaar voor de overstap naar gasloos. De aanschaf van een zonneboiler zal ook steeds aantrekkelijker worden, omdat er steeds meer prijsstijgingen worden verwacht voor het gebruik van gas. Vooral in combinatie met andere maatregelen is de zonneboiler interessant. Het is daarom slim om eerst advies aan te vragen voordat u maatregelen treft.

Saskia, Willem, Tijmen en Milan staan houden wel van een royale douche.
“Door de zonneboiler gebruiken we in de badkamer nu de helft minder gas. Daardoor kunnen we allemaal makkelijk en ruim de tijd nemen om te douchen.” Vertellen Willem, Saskia en de kids. Zodra de zon begint te schijnen, merkt het gezin meteen al dat de zonneboiler zijn werk doet. Ook de vaatwasser is aangesloten op de zonneboiler, al met al scheelt het gezin dat enorm veel energie. Willems tip, ga eens kijken bij mensen thuis die een zonneboiler hebben en vraag naar hun ervaringen! ‘Durf te vragen!” motiveert Willem. De nationale Duurzame Huizen Route is hier uitermate geschikt voor!

Bekijk hier het verhaal van Saskia, Willem, Tijmen en Milan!

Tips voor de aanschaf van een zonneboiler

– Er is subsidie voor de aanschaf van een zonneboiler. Dit is voor een gezin van 4 personen ongeveer € 1.100,-

– De zonneboiler bestaat uit een zonnecollector die het zonlicht opvangt, en een vat waarin het warme water wordt opgeslagen. Voor een gezin van 4 personen zou een collecter van 3,5 m2 geschikt zijn, met een opslagvat van 150 liter.

– U heeft de beste opbrengst wanneer de zonneboiler geplaatst wordt op het zuidwesten, zuiden en zuidoosten, met een hoek van tussen de 20 en 60 graden. Daarnaast plaatst u de zonneboiler beter niet in de schaduw.

– Wanneer uw CV-ketel is voorzien van het Gaskeur-NZ, is deze geschikt voor een Naverwarming Zonneboiler. Het aansluiten brengt soms kosten met zich mee.

– Laat de zonneboiler installeren door een vakman. Wij adviseren graag in betrouwbare aanbieders die de zonneboiler vakkundig voor u kunnen plaatsen.

– Er is in principe geen (bouw)vergunning nodig voor het plaatsen van een zonneboiler, mits uw woning niet een monumentaal pand betreft of u in een beschermd stads- of dorpsgezicht woont.

– Plaats het schermpje op een goede zichtbare plek zodat u eenvoudig kunt zien of de zonneboiler goed werkt en wanneer er een eventuele storing is.

Wilt u meer weten over de zonneboiler? Neem dan contact op met Brabant Woont Slim!