Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 5. Warmtepomp

14 november 2018

Majanne en Gerard namen een warmtepomp toen hun cv-ketel aan vervanging toe was. Nu zijn ze van het aardgas af. De warmtepomp was makkelijk te installeren en er zat een aardige subsidie op. Een voor de hand liggende keuze als u duurzaam wilt zijn!

Een warmtepomp is een duurzaam systeem dat uw woning verwarmt op verantwoorde wijze. Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, de bodem of zelfs uit grondwater. Dit wordt op efficiënte wijze omgezet naar een bruikbare temperatuur, wat betekend dat het stroomverbruik zal toenemen, maar er wordt geen gas gebruikt of weinig gas bij een hybride warmtepomp. Overweeg daarbij de aanleg van zonnepanelen, en je verwarmt duurzaam en goedkoop. Daarnaast gaat uw CO-2 uitstoot door verwarming en warm water omlaag, wat vergeleken met een hr-ketel op gas veel scheelt, 35% met een hybride warmtepomp, 50% met een volledige warmtepomp met buitenlucht als bron en zelfs 60% minder CO-2 uitstoot met een volledige warmtepomp met als bron de bodem. Als in de toekomst alle stroom duurzaam is, gaat de CO-2 uitstoot met volledige warmtepompen zelfs naar nul!

De werking van een warmtepomp kan worden vergeleken met die van een koelkast. Een koelkast haalt verkoeling uit de verzameling van warme lucht in de koelkast, wat warmte afgeeft aan de lucht buiten de koelkast. Een warmtepomp verzamelt als het ware de warmte buiten je huis en geeft die binnen in huis af. De buitenlucht of bodem hoeft overigens niet warmer te zijn dan de temperatuur in huis, een warmtepomp kan ook warmte uit de lucht of bodem halen als het buiten koud is.

Welke warmtepomp in welke woning?
Er wordt volop geschreven over warmtepompen. Er zijn positieve geluiden, maar ook zeker minder positieve verhalen te lezen. De ene maakt wat meer geluid, de ander heeft weer meer capaciteit, de een is geheel elektrisch, de ander werkt deels op gas. Echter zijn er zo veel warmtepompen, merken en eisen dat het bijna niet mogelijk is om online een advies te geven over de juiste warmtepomp bij u thuis. Wellicht is een volledige warmtepomp voor u geschikt, of mogelijk heeft u een hybride oplossing nodig. Het beste kunt u een adviseur laten komen, die u kan informeren over de mogelijkheden bij u thuis. Hij kijkt of uw huis al geschikt is voor een warmtepomp, en geeft advies over welke stappen u kunt nemen om uw huis klaar te maken voor een warmtepomp. Daarnaast is de adviseur gespecialiseerd in duurzame maatregelen en kan hij u adviseren over welke warmtepomp het beste aansluit bij uw woning en woonwensen. Wilt u alvast checken of u al klaar bent voor een warmtepomp? Doe dan de test!

Ook Michel heeft een warmtepomp in zijn woning
Michel is trots op zijn warmtepomp en deelt zijn ervaring maar al te graag. Wilt u weten wat de ervaringen zijn van anderen met zonnepanelen, vloerisolatie of energieneutraal wonen? Het filmpje is inmiddels wat gedateerd, maar niet minder relevant!

Wilt u meer weten over de warmtepomp? Neem dan contact op met Brabant Woont Slim!