Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 6. Pelletkachel of biomassaketel

20 december 2018

Vind u een haardvuur ook zo gezellig en comfortabel? Dan is wellicht een houtpelletkachel of biomassaketel een goed alternatief voor u! De kachel stookt de ruimte heerlijk warm en comfortabel!

Een pelletkachel verbrandt houtpellets, oftewel geperste houtkorrels. Meestal staat deze kachel in de ruimte die hij verwarmt zoals de woonkamer. Het vuur is zichtbaar door een glazen ruit. Er zijn ook kachels die meerdere ruimtes verwarmen, zoals de pelletkachel-cv. Deze kunnen op verschillende manieren werken, van het bazen van warme lucht door buizen naar een andere kamer tot het aansluiten van radiatoren of vloerverwarming.

Een biomassaketel daartentegen verbrandt biomassa zoals houtpellets, houtsnippers of houtblokken. Over het algemeen zijn in de meeste huizen houtpellets het meest praktisch omdat deze minder opslagruimte in beslag nemen dan houtsnippers of houtblokken. De biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar dan op houtsnippers, houtblokken of houtpellets in plaats van aardgas. Deze ketel staat vaak juist in een aparte ruimte, omdat hij zelf amper warmte afgeeft. De ketel verwarmt juist door het hout in de ketel te verbranden, waardoor er heet water wordt geproduceerd dat naar radiatoren of vloerverwarming gaat. In een combisysteem kan dit zelfs voor warm water zorgen!

De familie Terpstra heeft de pelletkachel al ontdekt en is zeer tevreden!
De familie Terpstra houdt hun huis lekker warm met de pelletkachel. Ze waren al jaren op zoek naar een alternatief voor aardgas. De subsidie heeft hen over de streep getrokken, daarmee was het heel betaalbaar. En ze vinden het belangrijk dat ook de kinderen in een goed milieu kunnen leven. Bekijk het filmpje om te ontdekken hoe zij de pelletkachel ervaren!

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een pelletkachel of biomassaketel?
– Let er op dat u de pelletkachel of biomassaketel door een professional laat installeren. Ook is het belangrijk dat het rookkanaal voorbij de nok van het dak komt. Afgeraden wordt doorvoer door de gevel.

– Let er bij de aanschaf van uw pelletkachel op dat u een pelletkachel koopt met een zo laag mogelijk ‘minimaal vermogen’. Daardoor kan uw pelletkachel op een lage stand blijven branden en voorkomt u dat de kachel onnodig aan en uitgaat, dit zorgt namelijk voor veel fijnstof.

– De pelletkachel en biomassaketel dienen regelmatig goed schoongemaakt te worden en afgesteld te zijn, zodat de kachels optimaal blijven werken.

– Let er op dat uw houtpellets de keurmerken: (1) Het Beter Biomassalabel voor duurzame pellets én (2) het EN plusA1-keurmerk voor kwaliteit hebben. Deze zijn beter voor het milieu en beter voor uw kachel.

– Er is tot 2021 de mogelijkheid om subsidie aan te vragen voor de aanschaf van een pelletkachel of biomassaketel! Dit bedrag start vanaf € 500,- voor een losse pelletkachel en € 2500,- voor een biomassaketel.

Pelletkachel of biomassaketel en het klimaat
Zeker weten dat uw verwarming niet bijdraagt aan luchtvervuiling? Een Warmtepomp, volledig of hybride is dan een schonere en duurzamere optie. Een verwarming is duurzaam als uw kachel of ketel zuinig is met brandstof, én als die brandstof ook duurzaam is. De pelletkachels en biomassaketels zijn aanzienlijk zuiniger met hout dan de reguliere houtkachels. Er wordt zo’n 85% van de energie uit het hout genuttigd voor warmte. Een open haard haalt slecht 10%  terwijl  een hr-ketel op gas 92% haalt en een warmtepomp op stroom zelfs tussen de 160 tot 200%.

Het gebruik van hout als brandstof kan zorgen voor minder CO-2 uitstoot dan bijvoorbeeld verwarming op aardgas. Voorwaarde daarvan is dat de herkomst van de pellets in orde is. Het Keurmerk ‘Better Biomass’ garandeerd de duurzame productie van de houtpellets. Deze zijn bijvoorbeeld gemaakt van snoeihout uit bossen, en van zaagsel van houtverwerkende bedrijven. Daarnaast kan aanplanting van nieuwe bossen helpen, alhoewel het wel tientallen haren duurt voordat deze bomen zodanig zijn gegroeid. De pellets zijn ook niet 100% klimaatneutraal omdat bosbouw en het transport van het hout nog altijd fossiele brandstoffen vergt.

Wilt u meer weten over de pelletkachel of biomassaketel? Neem dan contact op met Brabant Woont Slim!