Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 4. Elektrisch verwarmen

03 september 2018

Wat betekent gasloos voor het verwarmen van uw woning? Stookt u nu nog op gas? En heeft u het wel graag lekker warm in huis? Alternatieve maatregelen hebben allemaal hun voordelen en ook nadelen, maar ze verlagen het wooncomfort zeker niet in uw woning! Er zijn volop oplossingen voor u, waarmee uw wooncomfort uiteindelijk alleen maar toeneemt. Hoofdregel blijft wel, bezint eer ge begint en laat een adviseur bij u thuis adviseren over de mogelijkheden!

De meest gangbare manier om duurzaam te gaan verwarmen, is middels elektriciteit. Er zijn al tal van mogelijkheden om duurzame energie op te wekken, zoals bijvoorbeeld met zonnepanelen. Stapt u dus over op een elektrisch verwarmingssysteem in combinatie met zonnepanelen, dan verwarmt u uw woning al duurzaam!

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw huis duurzaam te verwarming. Zo kunt u all-electric gaan met bijvoorbeeld een warmtepomp voor de verwarming en een inductiekookplaat om elektrisch te koken. Daarnaast zijn er mogelijkheden om te verwarmen met infrarood en instant-heaters. Een zogenoemde all-electric woning draait dus helemaal op elektriciteit, die omgezet kan worden naar 0 op de meter als de energie ook zelf wordt opgewekt.

Maatregelen all-electric
Allereerst moet het huis goed geïsoleerd zijn, zoals we in de vorige editie al schreven. Daarnaast moet er bijvoorbeeld rekening worden gehouden met de aanschaf van een duurzaam verwarmingssysteem. Soms is een huis al meteen geschikt voor bijvoorbeeld een warmtepomp of lage temperatuurverwarming, maar in de meeste gevallen moeten er nog wat ingrepen worden gedaan voordat de woning geschikt is voor bijvoorbeeld de warmtepomp. Omdat de elektriciteitsrekening omhoog gaat als een woning wordt verwarmt met elektriciteit, kan er worden gekozen voor het zelf opwekken middels zonnepanelen of het verwarmen van water met een zonneboiler, of kies voor échte groene stroom. Tot slot zal er ook gekookt moeten worden op elektriciteit, zoals met bijvoorbeeld een inductiekookplaat.

Hybride oplossingen
Deze hybride oplossingen worden nog gecombineerd met andere brandstoffen. Zo gebruikte een Hybride Warmtepomp bijvoorbeeld in eerste instantie elektriciteit maar stookt deze bij op een HR-ketel op gas als het wat warmer moet zijn op bijvoorbeeld extra koude dagen. Er kan ook gekozen worden voor een pelletkachel, die vaak de ruimte verwarmt waarin hij staat. Deze kachel is schoner dan een houtkachel vanwege de meer regelmatige verbranding van de houtpellets. Echter op deze manier stoot u nog steeds fijnstof en CO-2 uit. Het is een goed alternatief om bij te stoken op dagen dat het wat kouder is, maar voorkom veelvuldig gebruik. Kies dan liever voor infrarood verwarming. De infrarood systemen werken op stroom en het warme water wordt geregeld door een warmtepomp of zonneboiler.

Eveline heeft al stappen ondernomen om het wooncomfort te verhogen!
“Ik stookte voor de hele buurt, bleek nadat ik een thermografische scan had laten uitvoeren” vertelt Eveline in haar vlog. Inmiddels heeft Eveline al meerdere stappen ondernomen om haar woning energiezuinig te maken. De volgende stap die Eveline wil nemen om duurzaam te verwarmen is de aanschaf van o.a. een warmtepomp met boiler, zonnepanelen of zonnecollectoren in de dakpannen en een batterij om zelfopgewekte stroom te kunnen opslaan. Bekijk het filmpje van haar vlog, want Eveline vertelt meer over de maatregelen die zij al genomen heeft en geeft waardevolle tips mee voor mensen die ook duurzaam willen verbouwen!

In de volgende edities gaan we wat dieper in op maatregelen zoals een warmtepomp, pelletkachels en biomassaketels en zonneboilers.