Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 3. Zonnepanelen

26 juli 2018

Verbruikt u ook zo veel stroom? Met de moderne technologie van tegenwoordig stijgt vaak het energieverbruik in menig huishouden. Laptops en computers, mobiele apparaten, duurzame maatregelen, ze verbruiken allemaal steeds meer stroom. Goed nieuws, want met zonnepanelen kunt u zelf voorzien in uw eigen stroombehoefte en bespaart u veel geld op uw energierekening!

Zonnepanelen zetten de energie van de zon om in stroom. Dat is duurzaam, omdat de zon een oneindige hoeveelheid energie naar de aarde stuurt. Als huiseigenaar is het dus interessant om te investeren in zonnepanelen, omdat deze vier keer zo rendabel zijn als een spaarrekening. Daarnaast maken zonnepanelen het huis waardevoller, zijn ze duurzaam en besparen ze u op den duur geld.

Vooral wanneer u naar 0 op de meter wilt, of uw huis elektrisch wilt verwarmen zijn zonnepanelen interessant. Uw stroomverbruik neemt immers toe als u elektrisch gaat verwarmen. Met zonnepanelen wekt u zelf uw eigen stroom op. Gebruikt u de stroom op dat moment niet, kan kunt u gebruik maken van de salderingsregeling. De stroom die u produceert op het moment dat u deze niet gebruikt levert u aan het elektriciteitsnet. Het energiebedrijf verrekent de levering vervolgens met de stroom die u afneemt dat het net en betaald daarvoor dezelfde prijs als u voor uw stroom betaald. Daarnaast is de winst van zonnepanelen vergelijkbaar met een rente van 6% op een spaarrekening, wat zonnepanelen een slimme investering maakt, die zich terugverdient in ongeveer 9 jaar tijd.

Let er wel op dat er plannen zijn binnen het kabinet om de salderingsregeling na 2020 te laten vervallen. Er komt dan naar verwachting een subsidieregeling. Minister Wiebes heeft aangegeven het belangrijk te vinden dat huidige eigenaren van zonnepanelen hun terugverdientijd van ongeveer 7 jaar behouden. Hoe hij dit precies gaat waarmaken, is nog niet duidelijk.

Frank heeft ook gekozen voor zonnepanelen
“Mijn zoon volgt momenteel een ICT opleiding, dus er staan bij ons constant een aantal computers te draaien, en mijn vrouw heeft een online webshop, dus ook zij heeft haar laptop de hele dag nodig” vertelt hij. “We betalen maandelijks best een fors bedrag aan energie, en omdat onze zoon nog wel even thuis woont hebben wij ons laten adviseren over zonnepanelen.” Aldus Frank. De zonnepanelen liggen inmiddels een paar weken op het dak van de schuur, die een gunstige ligging heeft op het zuiden. De zonnepanelen zijn zelfs nauwelijks zichtbaar vanuit de tuin, want deze liggen aan de andere kant van het dak, langs de schuur van de buurman, die zelf een zonneboiler heeft om zijn binnenzwembad te verwarmen. “We stonden tegelijk op het dak! Ik voor mijn zonnepanelen en de buurman voor zijn zonneboiler! Leuk om te zien dat meer mensen in onze straat duurzame maatregelen hebben ontdekt!” sluit Frank enthousiast af.

Ook Mike en Evelien zijn blij met hun investering in zonnepanelen
Bekijk hun ervaring met de zonnepanelen in dit filmpje!

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?
Dat is afhankelijk van uw gebruik, maar wanneer u bijvoorbeeld 10 zonnepanelen op uw dak legt, bespaart u op dit moment zo’n € 470,- per jaar op uw stroomrekening. De zonnepanelen wekken jaar in, jaar uit gratis stroom op. In combinatie met zonnepanelen en een duurzaam verwarmingssysteem verwarmt u uw huis duurzaam een voordelig. Er zijn echter wel flinke prijsverschillen tussen aanbieders van zonnepanelen. Brabant Woont Slim helpt u graag met het kiezen van een geschikte aanbieder. Aarzel dus niet om contact op te nemen met Brabant Woont Slim als u vragen heeft over zonnepanelen of duurzaam verwarmen!