Hoe maak ik mijn woning gasloos? Deel 1. Waarom gasloos?

11 mei 2018

Allereerst, waarom zou u uw woning verbouwen naar gasloos? Er komen immers kosten en een hoop rompslomp aan te pas. Kortom, wat maakt gasloos voor u aantrekkelijk?

Om te beginnen, gasloos wordt de toekomst. Met de klimaatdoelstellingen om Nederland in 2050 energieneutraal te laten zijn moet er echt wat gaan gebeuren. Aardgasloos lijkt daarin een grote stap, met name nu het in Groningen zo rommelt. Het kabinet wil uiteindelijk na maximaal 12 jaar geheel stoppen met het Groningse gas. Minder gas oppompen dus en andere alternatieven om te verwarmen, dat is wat de energie neutrale toekomst in moet gaan houden.

Ten tweede, uw huis wordt energiezuiniger en comfortabeler. Hoe beter uw huis geïsoleerd is, hoe minder u hoeft te stoken. De warmte blijft dan beter hangen en dat maakt het prettig en comfortabel. Bovendien beperkt het de risico’s van stoken en koken op gas, en verlaagt het uw CO-2 uitstoot. Kortom, uw huis wordt er veiliger en comfortabeler van.

Ten derde, u heeft waarschijnlijk een cv-ketel in uw huis. Zo’n 400.000 cv-ketels worden jaarlijks vervangen in Nederland, dus mogelijk is uw ketel binnenkort ook aan vervanging toe. Dat geeft u alvast de mogelijkheid om eens rustig en op uw eigen gemak te informeren naar alternatieve mogelijkheden. De stap naar gasloos hoeft niet heel groot te zijn, zo zijn er bijvoorbeeld ook mogelijkheden om deels op gas, en deels elektrisch te gaan verwarmen met bijvoorbeeld een hybride systeem. Kortom, een vervanging van uw cv-ketel zit er waarschijnlijk aan te komen en een energiezuinig alternatief hoeft geen grote stap te zijn.

Ten vierde, subsidie! Momenteel is er de ISDE-subsidie, speciaal voor energiezuinigere verwarmingssystemen! Het budget van de subsidieregeling in 2018 is maar liefst 100 miljoen! In 2017 was dat nog 90 miljoen, dus de hoogte van het budget stijgt voor nu. Dat geeft ook aan dat de regering mensen wil aansporen om duurzamere verwarmingssystemen te gaan gebruiken. Maak dus nu nog gebruik van de subsidie zolang deze strekt! U leest hier meer over de regeling.

Tot slot, de kosten wegen niet op tegen de baten! Overstappen op gasloos is een investering die zich uiteindelijk terug betaald. Het loont om over te stappen op een verwarmingssysteem dat werkt op alternatieve manieren, mede omdat u minder gaat betalen aan gaskosten én u de mogelijkheid hebt om uiteindelijk naar 0 op de meter te gaan, zodat u maandelijks helemaal niets meer betaald aan energie! Dat laatste is wellicht een grote stap, maar u kunt stapsgewijs en met kleine aanpassingen al heel veel doen. Daarom helpen we u in deze gasloze blogreeks alvast op weg door u inzicht te geven in de mogelijkheden. Brabant Woont Slim kan een advies geven, gericht op uw woning en uw wensen, waarbij ook in fases verbouwd kan worden.

Zij gingen u al voor!

Familie de vries
De familie De Vries is sinds 2012 bezig om haar woning uit 1880 zo duurzaam mogelijk te renoveren. Het huis is nu een aantal jaar gasloos en de volgende missie is om de eigen elektriciteitsvoorziening te krijgen met behulp van PV panelen. Tijdens een thematour stelde Jasper de Vries zijn woning open voor bezoekers en ging de Nationale Duurzame Huizen Route bij hem op bezoek.

 

 

Ronald en Daniëlle Verdegaal
Met een passie voor duurzaamheid greep Ronald de uitdaging aan om te gaan voor complete onafhankelijkheid. In juni 2016 begonnen ze met de bouw van hun zogenaamde “off-grid” woning zonder nutsaansluitingen. Alleen voor drinkwater hebben ze een aansluiting op de waterleiding. De Nationale Duurzame Huizen Route ging bij hen op bezoek.

 

 

Familie van de Wal
Marc van der Wal woont samen met zijn vrouw en 3 zoons in een passiefhuis. Tijdens de verbouwing van hun woning hebben zij veel ervaringen opgedaan. Zij delen graag hun kennis met iedereen die zich wil oriënteren op de bouw van een passiefhuis.

 

Ook al inspiratie opdoen voor uw gasloze woning? Met de Nationale Duurzame Huizenroute kunt u een kijkje nemen bij verschillende duurzame woningen! Vragen over wat gasloos voor u gaat betekenen? Neem dan contact op met Brabant Woont Slim en lees ook de volgende artikelen uit de reeks ‘Hoe maak ik mijn woning gasloos?