Tags:

Elektrisch rijden op zonnepanelen?

18 januari 2018

Steeds meer Nederlanders overwegen het aanschaffen van een elektrische auto. De technologie gaat hard vooruit en tegenwoordig is het al mogelijk om ongeveer 170 kilometer te rijden op één accu. Tesla heeft zelfs al de ontwikkeling van een volledig elektrische vrachtwagen aangekondigd die volgeladen zo’n 800 kilometer op een accu zou kunnen rijden.

Is het dan ook goedkoper en zuiniger om een elektrische auto te rijden? Elektrische auto’s kunnen de CO2-uitstoot met 40 procent verminderen. Ze scoren dus beter dan auto’s die op benzine of diesel rijden. Daarnaast stoten elektrische auto’s geen broeikasgassen en andere luchtvervuilende stoffen uit, én kost de aandrijving van de auto minder energie in vergelijking met een benzine- of dieselauto. Het enige nadeel is dat het opladen van de accu het milieu belast, omdat de energie vaak nog wordt opgewekt met fossiele brandstoffen.

Om nagenoeg CO2-zuinig te rijden, zou een eigen laadpaal voorzien van ten minste 10 zonnepanelen (16 m2) goed moeten zijn voor ten minste 13.300 zuinige kilometers per jaar. Echter moet er goed worden gelet op de positie van de zonnepanelen én moeten de panelen elektriciteit opwekken op het moment dat de auto wordt opgeladen. Daarnaast moet het stopcontact worden aangesloten ‘achter de meter’, omdat dit meegeteld wordt bij de huishoudelijke apparatuur.

Daarnaast is de auto in aanschafwaarde duurder, maar levert hij op den duur voordeel ten aanzien van benzine- of dieselauto’s. De Nederlandse overheid wil het gebruik van elektrische auto’s stimuleren door middel van een aantal fiscale voordelen, zoals het niet hoeven betalen van de aanschafbelasting (BPM), een vrijstelling voor wegenbelasting (MRB) én werknemers hoeven over een volledig elektrische auto slechts 4% bijtelling te betalen voor privékilometers. Daarom is elektrisch rijden ook met name voor zakelijke rijders interessant. Ook voor bedrijven zijn er bepaalde fiscale voordelen te behalen. Meer informatie over deze regelingen is te vinden op de website van de Belastingdienst.

Bron: Milieucentraal