Tags:

ECO Oss zet zich in voor windmolenpark op eigen kracht

14 december 2017

ECO is een coöperatie met nu nog 71 leden die zich sterk maakt voor de energietransitie. Het eerste wapenfeit van ECO is een zonne-installatie op sporthal De Mondriaan. Leden investeerden samen € 54.000 om eigen duurzame Osse energie te maken. Vandaag de dag al heel gewoon. Steeds meer mensen willen terug naar de menselijke maat en nemen het heft daarbij in eigen hand. Met 1.000 mensen bouw je geen centrale, wel een windpark

Met deze realisatie kan Oss weer duurzamer worden, zodat inwoners weer kunnen profiteren van het verduurzamen van hun woning. Niet ieder huis is geschikt om voldoende energie op te wekken om geheel van het gas af te gaan. Dit kan te maken hebben met schaduw, te weinig dakoppervlak en overige zaken die dit kunnen beperken. Via windenergie kan het bewoners uit Oss wel lukken om hun energievoorziening thuis te verduurzamen.

Om het windmolenpark te kunnen realiseren, werkt ECO samen met het Nijmeegse Izzy Projects, een ervaren ontwikkelaar en de grote drijvende kracht achter de ontwikkeling van burgerwindpark Nijmegen-Betuwe. Dit windpark met vier molens is in een recordtijd van vier jaar opgezet en volledig in handen van burgers. Met Izzy hebben we 20 jaar ervaring in projectontwikkeling aan boord.

Het programma Stimulering Duurzame Energie (SDE) van de centrale overheid garandeert een stabiele inkomstenstroom. Het risico van een belegging in een windpark is daarom gering, dit geldt ook voor een belegging in Windpark Elzenburg – De Geer. Coöperatieve windparken waarin burgers kunnen investeren zijn erg gewild, in een mum van tijd zijn ze vol. Er zijn zo’n 750 Ossenaren nodig, om samen € 1,5 miljoen te investeren. Mocht dat niet lukken, dan zijn er lokale ondernemers die mee willen doen. Ook de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) heeft in dat geval fondsen beschikbaar.

Wat het project uniek in Nederland maakt is de bestemming van het dividend. Alle dividend, dus 100% van wat er uit het project komt, wordt in het Osse Duurzaamheidsfonds gestort. Uit dit fonds worden vervolgprojecten betaald. De Osse ambities voor energieneutraliteit worden zo een stuk realistischer. Uit een eerste berekening blijkt dat er € 4,3 miljoen in dit fonds geïnvesteerd kan worden. Geld dat in de lokale economie blijft. Geld dat anders grotendeels naar de nog onbekende winnaar van de aanbesteding zal gaan.