Tags:

Met duurzaam verbouwen naar een beter woonklimaat

01 november 2017

In Heesch staat de vrijstaande woning uit 1974 van Huub van Herpen. Een huis uit de vorige eeuw, en toch is het energieneutraal. In 2013 liet Huub het huis volledig verbouwen en werd het huis door middel van een grootscheepse renovatie energieneutraal gemaakt.

Complete verbouwing
Huub kocht het huis in de Hoogstraat omdat het in een slechte staat was en compleet verbouwd moest worden. “Het klinkt misschien raar, maar alleen op die manier kon ik het helemaal doen zoals ik het wilde doen en vond dat het moest gebeuren. In de bouw zie ik dat er vanaf 1980 elk jaar nieuwe eisen bijkomen en in 2020 moeten alle nieuwbouwhuizen energieneutraal zijn. Mijn huis is nu zoals ik vind dat een huis zou moeten zijn. De eisen van het bouwbesluit zijn minimumeisen en geen maximumeisen.”

Maatregelen
Het huis van Huub is volledig gasloos. Huub is van mening dat we niet afhankelijk horen te zijn van andere landen voor onze gasvoorziening. Het gas kan een keer opraken, en het is ook nog eens beter voor het milieu om het niet te gebruiken. Naast het afsluiten van het gas zijn er in de woning van Huub meer maatregelen getroffen. Zo is er een grondbron geboord, zodat Huub met aardwarmte kan werken. De warmtepomp die daarop aangesloten is verwarmt de vloerverwarming op de begane grond en op de eerste verdieping. Daarnaast heeft Huub een buffervat van 900 liter water dat verwarmt kan worden door middel van zonnecollectoren.

Naast deze apparatuur is het huis van Huub volledig geïsoleerd. De muren zijn van buitenaf geïsoleerd, waardoor ze dikker zijn geworden. De vloer is eruit gehaald en van isolatie voorzien. Ook is het dak gerenoveerd en zijn de ramen van triple glas voorzien.

Alert blijven
Na deze grootse verbouwing is Huub nog altijd bezig met het verbeteren en verduurzamen van zijn huis. Hij let op het verbruik van apparaten in huis. Apparaten die onzinnig zijn en teveel energie verbruiken, gaan de deur uit. Verder zet hij zoveel mogelijk apparaten helemaal uit en is alle verlichting in huis led. Maar naast elektriciteit is water ook belangrijk om op te besparen. Huub heeft een buffervat van drie m3 waarmee hij het regenwater opvangt. Dat water wordt gebruikt voor het toilet, de wasmachine en de beregening van de tuin.

Wil je nou meer weten over duurzaam (ver)bouwen en duurzamer en comfortabeler leven? Vraag dan persoonlijk advies aan via onze website. Een onafhankelijke energieadviseur komt bij u langs om de woning op te meten en om te bespreken wat voor u de beste maatregelen zijn.