Tags:

Dakisolatie: aanpak en methoden

16 februari 2017

Eerder gaven we u al 5 redenen om uw dak te isoleren. Wilt u nu echt beginnen, maar weet u niet hoe u dit het beste kunt aanpakken en voor welke keuzes u komt te staan? In dit artikel helpen we u hiermee verder en kunt u aan de slag met het isoleren van uw dak!

Een bedrijf kiezen
Als u heeft gekozen voor dakisolatie als energiebesparende maatregel, moet u een keuze gaan maken voor een geschikt bedrijf. Het is natuurlijk belangrijk dat de werkzaamheden uitgevoerd worden door een vakbekwaam bedrijf. Deze bedrijven kunt u uitnodigen voor een vrijblijvend adviesgesprek bij u thuis. Via Brabant Woont Slim kunt u in contact komen met bedrijven die uw dak kunnen isoleren. Wij helpen u hier graag bij!

Bijzonderheden? Melden!
Wanneer u een bedrijf heeft gekozen om uw dak te isoleren, vergeet dan niet het bedrijf te informeren over de staat van het dak. Heeft u recent iets aangepast of wilt u misschien in de toekomst een dakkapel plaatsen? Dit zijn vragen waar u over na moet denken en moet melden aan het bedrijf. Zo kunnen zij hier weer rekening mee houden en verloopt het hele proces vlot!

Isolatiemethode
Er zijn verschillende methodes om uw dak te isoleren. De manier van isoleren hangt af van de situatie: heeft u een plat dak of een schuin dak en is het dak aan vernieuwing toe of kan het bestaande dak worden geïsoleerd? Kort leggen wij u uit welke methoden van isolatie er bestaan, zodat u niet met uw mond vol tanden staat wanneer het bedrijf bij u op gesprek komt.

Een plat dak wordt bij voorkeur geïsoleerd aan de buitenkant door isolatiemateriaal aan te brengen op de dakbedekking. Bovenop het isolatiemateriaal komt een ballastlaag, zoals grind of tegels. Als de dakbedekking vernieuwd moet worden, dan wordt het isolatiemateriaal onder de dakbedekking aangebracht. Op de isolatieplaten komt dan nieuwe dakbedekking.

Bij schuine daken die niet gerenoveerd hoeven te worden, is het plaatsen van isolatiemateriaal tegen de binnenkant van het dak een goede en voordelige isolatiemethode. U kunt er ook voor kiezen om isolatiemateriaal onder de dakpannen te laten spuiten. Dit levert echter een slechtere isolatie op en is dus af te raden. De beste isolatie is te halen als je het dak aan de buitenkant isoleert, bijvoorbeeld met geïsoleerde dakelementen. Dit is wel een grote verbouwing waarvoor u zou kunnen kiezen als uw dak vernieuwd moet worden.

Wanneer uw zolder trouwens niet verwarmd is, kunt u er ook voor kiezen om isolatiemateriaal te laten aanbrengen op de zoldervloer. Het dak hoeft dan niet geïsoleerd te worden. Let wel op: de toegang van de zolder moet u afsluiten met een deur of een luik. Anders ontsnapt de warmte alsnog naar boven.

Wilt u uw dak gaan isoleren? Wij hebben een folder voor u samengesteld die u helpt om kritische vragen te stellen aan de aanbieders. Zo heeft u alle aandachtspunten bij de hand als u in gesprek gaat met een bedrijf dat uw dak eventueel gaat isoleren. Zo gaat u goed voorbereid het gesprek in en komt u niet voor verrassingen te staan! De folder kunt u hier aanvragen. Succes!