Aanmelden Thematours Nationale Duurzame Huizenroute

22 maart 2018

De Nationale Duurzame Huizenroute organiseert in 2018 verschillende thematours, zo ook in onze provincie! Mogelijk is het onderwerp interessant voor u. Meer thematours vindt u hier. Mocht u graag mensen mee willen nemen, dan zijn zij eveneens van harte welkom! Bij uw inschrijving kunt u aangeven met hoeveel personen u komt.

 

Passief woonhuis in Nistelrode: 5 april 2018, 19.00 uur

In 2013 is het passiefhuis van de familie Van der Heijden gebouwd. De woning is Nul-op-de-Meter door een warmtepomp met bodembron i.c.m. zonnepanelen en een zonnecollector. Benieuwd hoe zij dit hebben aangepakt?

De woning heeft veel glas op het zuiden. Met betonkernactivitering en een warmtepomp met bodembron in combinatie wordt de woning voorzien van warmte en warm water. Op het dak van de woning liggen zonnepanelen en een zonnecollector. In de zomer zorgen de wandverwarming in combinatie met een warmtepomp voor koeling en in de winter juist voor verwarming.

Door de genomen maatregelen levert de woning meer energie op dan dat zij verbruikt. Het afgelopen jaar heeft familie Van der Heijden zelfs € 205 teruggekregen op hun energierekening. Ben je benieuwd hoe je je woning Nul-op-de-Meter kunt maken? Ga mee op thematour en leer van de kennis en ervaringen van Peter van der Heijden.

Aanmelden thematour!

Renoveren naar Nul-op-de-Meter ‘s-Hertogenbosch: 7 april 2018, 14.00 uur

 

In 2014 hebben Tom en Marja hun hoekwoning uit 1960 ingrijpend gerenoveerd en energieneutraal gemaakt. Tijdens hun renovatie zijn ze veel dingen tegen gekomen. Ze helpen jou graag verder op weg door hun ervaringen te delen tijdens deze thematour.

De woning van Tom en Marja is energieneutraal gemaakt door deze te verbouwen tot een passiefhuis. Daarbij is ‘trias energetica’ toegepast: het verminderen van de energievraag door gedrag en isolatie, vervolgens het efficiënter maken van de installaties en apparatuur, en tenslotte de resterende energievraag opwekken met gebruik van hernieuwbare bronnen. De woning is energieneutraal gemaakt door de volgende aanpassingen:

  • Aanbrengen van een isolerende schil aan de buitenzijde van de gevels;
  • Vloerisolatie begane grond;
  • Houtskeletbouw met hoge isolatiewaarde voor uitbouw;
  • Aanbrengen isolerend (nieuw) dak;
  • Aanpassing van installaties, o.a. gecontroleerde ventilatie met warmteterugwinning met voor de koude dagen een verwarmingsspiraal die de ventilatielucht zo nodig extra verwarmt. Voor extreem koude dagen een extra z.g.n. ‘kickspace’: een elektrisch plintkacheltje onder de aanrecht;
  • 28 zonnepanelen

Beste, leukste, aansprekendste energieneutraal huis van Nederland 2014
In 2014 is de woning uitgeroepen tot ‘beste, leukste, aansprekendste energieneutraal huis van Nederland 2014’ in de categorie ‘renovatie’. De gehele verbouwing en het proces hebben Tom en Marja ook beschreven in hun blogs. Wat kwamen ze tegen? En hoe hebben ze het opgelost? Lees, ter voorbereiding op deze thematour, de volgende blogs op Huis vol Energie:

Aanmelden thematour!

Kijk voor meer thematours op: www.duurzamehuizenroute.nl/thematours