5 x vakantietips

29 juli 2016

Vakantie, een tijd waarin u lekker niks moet. Energiebesparing en energie opwekken staan voorlopig niet heel hoog op uw agenda. U leest lekker een boek in de tuin of borrelt met vrienden op het terras. Kortom, u geniet van de zomerse temperaturen. En net als u denkt “klimaatverandering is zo slecht nog niet”, wordt u wakker door een plons tropisch regenwater op uw hoofd. Misschien toch het energieverbruik wat minderen? Wij zetten 5 duurzame vakantietips voor deze vakantie op een rij!

1. Ga op vakantie met een vliegtuig op zonne-energie. 
Vergeet Airbus en Boeing, u vliegt naar uw vakantiebestemming met Solar Impulse. Dit vliegtuig met 17.000 zonnecellen heeft net zijn eerste wereldreis erop zitten. De Solar Impulse begon op 9 maart 2015 in Abu Dhabi en landde op 26 juli 2016 na een reis van bijna 45.000 kilometer. De twee Zwitsers Bertrand Piccard en André Borschberg die het vliegtuig over de wereld hebben gevlogen, wilden met hun reis zonne-energie promoten. Wij zijn alvast fan!

2. Kamperen met een tent op zonne-energie. 
Een eenpersoonsvliegtuig als de Solar Impulse is misschien niet ideaal voor een familie vakantie. Blijf dan wat dichter bij huis en ga bijvoorbeeld op een fijne kampeer vakantie. Helemaal back to basics hoeft niet meer met deze handige tent op zonne-energie. Ik hoor u denken, waar dan? In een speciaal vak is ruimte voor een klein zonnepaneel waarmee u genoeg energie opwekt om uw scheerapparaat, uw fototoestel en uw telefoon op te laden.

Bang bang tents

3. Zaklamp op zonne-energie
In het donker over de camping? Geen nood! Er zijn nu verschillende duurzame lampjes die u overdag oplaadt met zonne-energie. Nooit meer lege batterijen. Bijvoorbeeld de Waka Waka, een dag opladen in de zon geeft tot wel 80 uur licht. En wie een Waka Waka koopt doet ook nog iets goeds voor de wereld. Want voor elke Waka Waka die u koopt geeft het bedrijf er ook een naar mensen in nood, zoals naar de slachtoffers van de aardbeving in Nepal.

4. Met de auto naar Frankrijk
En als u dan gaat kamperen, dan gaat u natuurlijk met een elektrische auto. Frankrijk telt momenteel al 4514 oplaadpunten waarvan 140 snelladers, dat maakt van Frankrijk een ideale bestemming voor elektrische auto’s. En in Denemarken zijn ze bezig om windenergie te gaan gebruiken voor het opzetten van een infrastructuur voor elektrische auto’s. Dan kan u duurzaam op weg!

5. Klusvakantie
Gebruikt u (een deel van) uw vakantie voor onderhoud aan uw huis? Of heeft u net een nieuwe woning gekocht en gebruikt u de vakantie om uw nieuwe stulpje op te knappen? Maak dan van de verbouwing een duurzame verbouwing! Isoleer bijvoorbeeld de buitenmuur en uw dak of vervang de ramen door HR++glas. Dan bent u vast goed voorbereid op de winter. En wist u dat goed isoleren zomers ook helpt tegen de hitte? Ontdek snel wat bij uw situatie past, doe de online quickscan voor een indicatie van de mogelijkheden, kosten en wat het u oplevert.

Facebook_energieloket_Vakantiegeld2