Uw woning isoleren? Meierijstad helpt!

25 november 2019

Woont u in Meierijstad en is uw woning van voor 1977? Dan krijgt u de kans om uw huis te isoleren via het project Meierijstad isoleert.

Ruim 12.000 woningeigenaren in deze gemeente kunnen hun spouwmuren laten isoleren tegen een gereduceerde prijs. De kosten per huishouden bedragen 15,50 euro per vierkante meter. ,,Dan moet je denken aan een kleine 500 tot  ruim 2000  euro per woning”, zegt Erik Boon van Ostade, kwartiermaker van de Energie Coöperatie Meierijstad (ECM), die dit project samen met de gemeente en De Verbinding heeft opgezet. Al zo’n tien gemeenten in Noordoost-Brabant, waaronder Boxtel en Oss, gingen Meierijstad voor met het isolatieproject.

Comfort en besparing
Veel huiseigenaren zullen zich afvragen waarom zij zoveel geld zouden steken in het isoleren van hun spouwmuren. Boon van Ostade heeft daar antwoord op: ,,Het levert veel comfort op en een flinke besparing van energie. En extra bonus is dat de uitstoot van CO2 flink afneemt.”
Volgens Boon van Ostade kunnen woningeigenaren de investering al in drie jaar tijd terugverdienen. ,,Je bespaart met deze isolatie acht kubieke meter gas per vierkante meter per jaar, wat neerkomt op zo’n zes euro per jaar per vierkante meter.

21 informatieavonden in Meierijstad
De campagne Meierijstad isoleert begint op woensdag 4 december. De drie partijen houden in december en januari maar liefst 21 informatieavonden in Meierijstad. De aftrap is op 4 december om 19.00 uur in het gemeentehuis in Veghel. De ECM vertelt tijdens die avonden meer over de plannen van deze coöperatie.

De ervaring leert dat slechts een beperkt aantal huiseigenaren deelneemt. Boon van Ostade: ,,In Oss lag dat op slechts vier procent. Zo’n veertig procent van de woningen valt al af om technische redenen, die zijn dus niet geschikt voor spouwmuurisolatie. Het streven voor Meierijstad is 600 woningen isoleren, maar we hopen natuurlijk op veel meer. Ons motto is: alle energie die je bespaart, hoef je niet op te wekken.”

Gratis schouw en offerte
Een van de voordelen van Meierijstad isoleert is dat woningeigenaren gratis een schouw plus offerte kunnen aanvragen. ,,Pas als je de offerte hebt, hoef je te beslissen.”  De woningen van na 1977 komen niet in aanmerking omdat die beter zijn geïsoleerd. Ook Meierijstad wil in 2050 energieneutraal zijn. De ECM wil daar stevig aan bijdragen.

Bron: Brabantsdagblad.nl